Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Met een diploma Eerste Monteur Woning werk je bij een installatiebedrijf dat gas-, water-, centrale verwarming- en sanitaire installaties installeert en onderhoudt. Je werkt voornamelijk aan woningen en flats, maar het kan ook voorkomen dat je werkt aan bijvoorbeeld kantoorgebouwen en scholen. Je werkt steeds op verschillende locaties en in verschillende weersomstandigheden een afwisselende baan dus!Als eerste monteur woning ben je bezig met het installeren en onderhouden van gas-, water-, centrale verwarming- en sanitaire installaties in de woningbouw. Je werkt in opdracht van een projectleider en jij als eerste monteur verdeelt de taken onder je collega’s. Ook zorg je ervoor dat de kwaliteit van het werk uitstekend is.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding zijn er verschillende theoretische vakken die je krijgt. Hierbij kun je denken aan thema cv, thema sanitair en thema water. Tijdens deze vakken leer jij alles over de verschillende aspecten van het beroep. Installaties worden uitgebreid behandeld en je leert de gereedschappen en materialen kennen die van toepassing zijn op het werk. Naast de vakken leer je leidinggeven, word je getraind in communicatie en omgang met conflicten en ontwikkel je een écht organisatietalent.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.