Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als fietstechnicus kun je werken in bijna alle tweewielerbedrijven. Je zult vooral werkzaam zijn in de werkplaats.Als fietstechnicus voer je onderhoudswerkzaamheden uit bij een fiets en verhelp je gebreken.
Tegenwoordig zijn er steeds meer fietsen met een elektromotor of met een andere motor. Je bent in staat om ook bij dit soort fietsen een diagnose op te stellen. Bij ingewikkelde situaties word je ondersteund door een ervaren collega of een leidinggevende. Afhankelijk van je het bedrijf waar je werkzaam bent, kun je ook andere taken uitvoeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de afhandeling van garantie en verzekering. Je kunt jouw collega’s ook ondersteunen in de verkoop van fietsonderdelen en accessoires en mensen te woord staan die een klacht hebben.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding fietstechniek leer jij alles over het sleutelen aan een tweewieler. Je leert onderhoud plegen en eenvoudige reparaties uit te voeren. Je krijgt lessen om alle systemen te leren kennen, ook van elektrische fietsen, die steeds populairder worden. Naast de kennis die je op doet krijg jij de kans je kennis in de praktijk toe te passen en de echte fietsen te repareren door middel van montage van onderdelen. Ook leer je hierbij hoe fietsen klaargemaakt worden voor levering.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.