Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na het succesvol afronden van de opleiding Operator C kun je werk vinden bij verschillende bedrijven in de industrie. Je kunt hierbij denken aan de voedings- en genotmiddelenindustrie, de vleesindustrie, de textiel- en lederindustrie, de papierindustrie of bij uitgeverijen en drukkerijen (grafische industrie).Als Operator C kun je op basis van je ruime kennis en ervaring ingewikkelde productieprocessen bedienen. Ook begeleid je taken op het gebied van planning, productie, kwaliteit en onderhoud. Je geeft sturing aan een team van operators. Je zorgt dat het productieproces goed verloopt en dat er kwalitatieve producten worden geproduceerd. Bij storingen of andere problemen grijp je direct in en zoek je naar oplossingen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Operator C leer je alle tools te gebruiken die nodig zijn bij het begeleiden van gecompliceerde productieprocessen. Maar ook hoe je deze procesen bewaakt en controleert. Daarnaast leer je hoe je moet omgaan met hightech apparatuur en computers en krijg je vakken op het gebied van leiding- en advies geven. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap hore standaard bij deze opleiding.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.