Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als secretaresse kan je bij heel veel verschillende bedrijven werk vinden omdat bijna elk bedrijf of organisatie een afdeling administratie heeft.Als secretaresse van een bedrijf of organisatie ben je het hart van de onderneming. Jij houdt je namelijk bezig met het verzamelen van gegevens en het bijhouden van de agenda. Daarnaast ontvang en sta je de klanten/bezoekers ter woord. Op deze manier weet je precies wat er speelt in een bedrijf of organisatie. Daarnaast help je de leidinggevende bij het plannen en organiseren van vergaderingen, congressen en bijeenkomsten. Jij houdt ook de notulen bij. Hier staat precies in beschreven wat er tijdens de vergadering of bijeenkomst is gezegd en is afgesproken.
Opleidingsinhoud
Het beroep Office assistant is een veelzijdig beroep, daarom leer je veel verschillende dingen tijdens de opleiding. Denk bijvoorbeeld aan klantgericht werken, goed communiceren, plannen en organiseren en het verzorgen van correspondentie. Je leert werken met programma’s die je helpen in je werk. Zodat je teksten kunt redigeren, afspraken kunt inplannen en vergaderruimtes reserveren. Naast deze vakken zul je ook de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap volgen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.