Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als vakbekwaam medewerker hoveniersbedrijf kan je aan de slag bij een hoveniersbedrijf. Je werkt vindt voor een groot deel plaats rondom ‘klein groen’. Dat wil zeggen in tuinen, plantsoenen, parken en zo meer.Afhankelijk van de grootte van het bedrijf werk je in een team of zelfstandig en werk je uitsluitend uitvoerend aan opdrachten van je leidinggevende of ook aansturend.
Je begint met het voorbereiden van het terrein op aanlegwerkzaamheden. Daarna voer je zelf een deel van die aanlegwerkzaamheden uit. Je legt rioleringen en waterafvoersystemen aan, vijvers en paden. Aan de hand van tekeningen maak en plaats je bouwkundige elementen als bijvoorbeeld een boog, maar legt ook graszoden aan en plant bloemen en planten. Het kan zijn dat omstanders vragen hebben over wat je doet. Je staat hen netjes te woord. Als het allemaal af is, ruim je de gebruikte spullen op en zorgt dat je je werkplek zo net mogelijk achter laat.
Naderhand ga je over het onderhoud van alles wat je hebt aangelegd.
Mocht een klant ondanks je inspanningen toch een klacht hebben, dan ga je na hoe ernstig het is en lost het op.
Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en dat van je team en voert overleg met je leidinggevende. Je gaat over je eigen veiligheid en plant en coördineert de werkzaamheden van je ploeg.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Vakbekwaam hovenier leer je alles over de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen. Ook leer je over de natuur en de verschillende bodemsoorten en het beheer daarvan. Naast dat je lessen over leiding geven krijgt, ga je ook de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap volgen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.