Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als vakbekwaam medewerker teelt werk je in meeste gevallen in een kas. Dat doe je in de plantenteeltbranche, bijvoorbeeld de bolbloemen-, potplanten- en snijbloementeelt.Het begint met het opstellen van een planning. Je houdt daarbij voortdurend in de gaten of er goed en effectief wordt gewerkt.
Je bereidt de kas voor op de werkzaamheden. Daarbij bepaal je, in overleg met de baas, welke machines, materialen en andere spullen nodig zijn. Samen met een groep medewerkers zet je de boel vervolgens klaar en maak je de machines en dergelijke klaar voor gebruik.
Je regelt ook de benodigdheden voor het machinaal of handmatig zaai-, plant- en pootwerk. Dat werk doe je zelf, maar je begeleid ook je team. Zit dit erop, dan verzorg je de gewassen. Dat doe je door ze water te geven of te bemesten. Hierbij kan het zijn dat een medewerker je wijst op een zieke plant, onkruid of andere afwijkingen. Jij bepaalt wat er moet gebeuren om de gezondheid van de bloemen en planten te garanderen.
Vervolgens ga je oogsten. Dat doe je met oogstmachines en/of andere hulpmiddelen. Je voert daarop een padregistratie uit en brengt de oogst naar de verwerkingsruimte, waar je de gewassen onder andere sorteert en verpakt en klaar maakt voor transport.
Je let tijdens je taken op problemen met machines, werktuigen en andere materialen, waarbij je simpele problemen zelf verhelpt. Anders licht je je leidinggevende in. Na afloop maak je de teelruimte schoon met een aantal andere medewerkers en desinfecteer je de gebruikte materialen. Ook houd je bij alle werkzaamheden rekening met veiligheid, het milieu en hygiëne.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt leer je gewassen kweken en verzorgen op het land en in de kas. Denk hierbij aan de grond voorbereiden, zaaien, verzorgen, oogsten en tot slot klaar maken voor transport. Naast dat je leert plannen en organiseren, ga je de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.