Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Orthopedisch schoentechnisch specialist werk je bij orthopedische schoentechnische bedrijven. Je werkt in de behandelkamer, zowel binnen het bedrijf als op locatie (bij de gebruikers) in een ziekenhuis/ revalidatiecentrum.Je werkt binnen dit beroep veel samen met fysiotherapeuten, orthopedische instrumentmakers maar ook met andere specialisten die bij het revalidatieproces betrokken zijn. Met gevoel voor techniek en inlevingsvermogen in de problemen van de cliënt, zorg jij ervoor dat mensen met voetproblemen weer kunnen lopen. Je maakt schoenen en andere orthopedische aanpassingen voor mensen met een lichamelijke handicap. Deze hulpmiddelen maak je aan de hand van werktekeningen en gipsafdrukken. Je meet hiervoor eerst de voeten op, maakt gipsafdrukken en vervolgens maak je houten of kunststof leesten. Die zijn de basis voor de voetbedden. Vervolgens teken je het patroon en snijd deze uit leer. De afwerking van de schoen is zorgvuldig werk. Stansen, snijden, leesten afwerken en het stikken van leer worden met behulp van machines gedaan. Elke orthopedische schoen die je maakt is weer anders. Dat maakt het beroep orthopedisch schoentechnicus juist zo afwisselend!
In dit beroep heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat je mensen helpt die veel afhankelijk zijn van het schoeisel dat je maakt. Je werkt veilig en zorgvuldig. Tijdens een oplevering bij de eindgebruiker ben je alert op signalen van de eindgebruiker en houd je rekening met de psychische effecten die op de eindgebruiker kunnen hebben. Je behoudt een goed werktempo, maar tegelijkertijd ben je bewust van de kwaliteit die je aflevert bij een klant.
Spreken de werkzaamheden van Orthopedisch schoentechnisch specialist je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding worden verschillende aspecten van de gezondheidstechniek behandeld. Je leert niet alleen hoe je leesten (vormen die o.a. in schoenen voor vormbehoud worden gemaakt) maar ook hoe jij met alle materialen moet werken zoals gips en leer. De gereeschappen die je nodig zult hebben in je werk worden uitgebreid behandeld en je wordt getraind in het adviseren van toekomstige klanten.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.