Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Commerciële activiteiten zoals verkopen, acquieren en het bevorderen van de verkoop zijn voornamelijk de taken van de exportmedewerker. Onderhandelen met en het adviseren van de klant zijn daar onderdelen van, net zoals het signaleren van kansen en bedreigingen.Men moet daarvoor contacten onderhouden met de relaties die bij de export betrokken zijn. De taal en cultuur hierin is ook belangrijk want zo kan me goed aansluiten bij de (buitenlandse) klant en gaan het benaderen en adviseren ook goed. Service, behalen van tagert en een professionele commerciële instelling zijn van belang.
Opleidingsinhoud
De opleiding is erg gericht op de praktijk. Je krijgt dus veel opdrachten die je ook in het echt kan verwachten. Opdrachten als inrichten van de afdeling, omgang met klanten en ontvangst en opbergen van de goederen. Via computerprogramma’s krijg je je opdrachten, bekijk je instructiefilms en verzamel je de benodigde informatie. De opleiding Werkt via een coach, je bepaald dus voor een groot deel je eigen tempo. Via mondelinge, schriftelijke en praktijkgerichte opdrachten die je in overleg met je coach/praktijkopleider bepaald toets je je vorderingen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.