Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als logistiek supervisor kun je werk vinden bij logistieke dienstverleners, groothandels, productiebedrijven of transportbedrijven.De kerntaken binnen dit beroep zijn:
- plannen, bewaken en administreren van het logistieke proces
- zorg dragen voor voorraad- en locatiebeheer
- leidinggeven aan het logistieke proces
- uitvoeren van het bedrijfsbeleid
- uitvoeren van het personeelsbeleid
Logistiek supervisor coördineert en begeleidt de werkzaamheden in het magazijn met als doel een optimale goederenstroombeheersing. Je voert zowel operationele als beleidsvoorbereidende taken uit. De operationele taken bestaan bijvoorbeeld uit ontvangst, inslag, controle, beheer, picking en shipping van goederen. De beleidsvoorbereidende taken bestaan uit het leveren van informatie van het management, adviseren en het maken van het afdelingsbudget. Daarnaast maak je planningen en ben je verantwoordelijk voor efficiënte inzet van bedrijfsmiddelen en medewerkers.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding logistiek supervisor leer je hoe je voorraden beheert en hoe een planning gemaakt dient te woden voor inkomende en uitgaande goederen. Ook leer je hoe dit administratief moet worden verwerkt. Aangezien je als logistiek supervisor doorgaans ook leiding geeft aan collega's, krijg je ook les in managementvaardigheden.Er zijn een aantal vakken die standaard binnen je vakkenpakket vallen:
- Nederlands;
- Engels;
- Rekenen;
- Burgerschap.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.