Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als commercieel medewerker kun je terecht in het midden- en kleinbedrijf, maar ook in grote bedrijven. Je zult werkzaam zijn op de afdeling verkoop of contactcenter.Commercieel medewerker is een veelzijdige functie. De werkzaamheden van een commercieel medewerker bestaan uit klantencontacten opbouwen, onderhouden van de klantencontacten, uitbreiden van het klantenbestand door verkopen. De nadruk ligt vooral op het verkopen. Jij moet zorgen dat er meer omzet wordt gehaald. Meestal zul je met targets(punten) werken, je moet aantal verkopen hebben gerealiseerd binnen een bepaalde periode. Het is dus belangrijk dat je het in de gaten houdt hoeveel je welk product/dienst verkoopt. Deze geef je door aan de hoofd verkoop, aan de vestigingsmanager of aan de verantwoordelijke die de verkopen bijhoudt.
Opleidingsinhoud
Bij de opleiding commercieel medewerker kun je een keuze maken van een aantal uitstroomdifferentiaties. Deze zijn:- commercieel medewerker binnendienst (ECABO)
- commercieel medewerker binnendienst (KC Handel)
- commercieel medewerker buitendienst
- Contactcenter medewerker
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.