Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Wanneer je de studie Integrale Veiligheidskunde hebt afgerond kun je bij veel verschillende bedrijven en instellingen aan het werk. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, non-profit of beveiligingsbedrijven. Wanneer je de opleiding Integrale Veiligheidskunde hebt afgerond kun je aan het werk gaan als dienstverlener, projectmanager of bijvoorbeeld beleidsmedewerker. Je werkzaamheden zullen zeer afwisselend zijn, net zoals de mensen waarmee je werkt. Je werkzaamheden kunnen ook bestaan uit het handelen bij bijvoorbeeld grote evenementen. Het is dezer dagen een taak van veel verschillende maatschappelijke partners om de veiligheid in ons land te waarborgen. Je hoeft dus niet meer alleen aan de politie te denken. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan securitybedrijven, brandweer, douane, overheden, verzekeringen of buurtorganisaties.Opleidingsinhoud
Het eerste jaar van de studie Integrale Veiligheidskunde is meer een oriëntatie op je toekomstige beroepsveld. Je krijgt dus een indruk van het beroep. De opleiding Integrale Veiligheidskunde is vooral praktijkgericht en geeft je veel zelfverantwoordelijkheid.De hoofdfase bestaat uit de laatste drie jaar van je opleiding. In deze jaren leer je omgaan met de complexiteit van veiligheid en leefbaarheid. Je leert van alles over vraagstukken op het gebied van veiligheid. Je leert tijdens je opleiding hoe je bepaalde zaken kunt voorkomen in plaats van opsporen. Tijdens deze opleiding leer je ook omgaan met de bestuurlijke en bedrijfsmatige kant van de integrale veiligheid.
Je loopt in het derde jaar stage bij een door jou gekozen bedrijf. Je doet tijdens je stage veel werkervaring op en je krijgt een goed beeld van de mogelijkheden die er na het afstuderen voor je open staan. Sommige scholen bieden de mogelijkheid om in het vierde jaar te kiezen voor een specialisatie.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de juridische kant of de organisatorische kant van de integrale veiligheidskunde. De specialisaties verschillen per school, dus informeer hier goed naar. Het laatste jaar staat vooral in het teken van het afstuderen. Dit doe je door middel van een afstudeeropdracht bij een bedrijf naar jou keuze.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.