Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
In de praktijk zul je voornamelijk bezig zijn met het verbeteren van de combinatie techniek en zorg. Je gaat op zoek naar problemen, brengt deze in kaart en bedenkt een methode om deze problemen uit de wereld te helpen. Je hebt de technische kennis in huis, waarmee jij aan de medische wensen kan voldoen. Met deze technische kennis kun jij beoordelen of de medische wensen van de klant haalbaar zijn, je kunt deze vertalen naar een technisch concept en beoordelen of een bepaald apparaat een goede investering is. Je kan bij verschillende instellingen werken. Zo kun je bijvoorbeeld terecht komen bij de thuiszorg, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en de overheid, maar ook in het bedrijfsleven is er genoeg werk te vinden. Omdat technische ontwikkelingen elkaar op de voet volgen en de gezondheidszorg samen met de maatschappij voortdurend onder veranderingen staat, is de vraag naar ingenieurs gezondheidstechnologie groot.Opleidingsinhoud
Het eerste jaar, de propedeuse, vormt de basis voor de hoofdfase. Je maakt kennis met de opleiding, het werkveld en het beroep dat jij misschien kan gaan vervullen. Het propedeutische jaar is oriënterend en breed. Je krijgt vakken als elektrotechniek, informatica, laboratoriumtechniek, logistiek en communicatie.Na de propedeuse volgt de hoofdfase, deze fase duurt 3 jaar. In deze fase werk je met thema's. Belangrijk in de hoofdfase zijn de projecten. Naarmate je studie vordert worden de projecten groter en complexer. In het derde jaar van de opleiding ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage toets je je kennis in de praktijk.
In het vierde jaar ga je afstuderen. Dit afstuderen doe je in de vorm van een afstudeeropdracht. Deze voer je uit en verdedig je vervolgens bij de betrokkenen. Als je deze fase succesvol hebt afgerond, mag je jezelf ingenieur gezondheidstechnologie noemen.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.