Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als je de opleiding HBO-Juridisch (recht) hebt afgerond werk je nauw samen met anderen maar jij bent de specialist in recht. Je pluist problemen juridisch tot op de bodem uit. Je vervult dan ook een functie binnen de rechterlijke macht. Je bent een ondersteuning voor de wetenschappelijke jurist. Je doet bijvoorbeeld allerlei voorwerk. Je bent niet alleen een ondersteuning voor de wetenschappelijk jurist. Je ontwikkelt zelf dossiers en neemt eigen beslissingen. Je kunt bijvoorbeeld ook juridisch advies of voorlichting geven. In de praktijk kun je bijvoorbeeld bezig zijn met het vertegenwoordigen van de gemeente bij een fase van rechtsbescherming. Maar je kan je daarnaast ook bezig houden met het uitgeven van vergunningen, daarbij ben je verantwoordelijk voor de juridische kant. Je kunt werk vinden bij bijvoorbeeld de overheid of lagere overheden. Daarnaast kun je ook werk vinden bij bijvoorbeeld notaris- en advocatenkantoren, de bankwereld, verzekeringswezen, midden- en kleinbedrijven.Opleidingsinhoud
Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar. In dit jaar bepaal je of je wel geschikt bent voor de opleiding. Tijdens de propedeutische fase maak je kennis met het werkterrein van een HBO-jurist. Het eerste jaar is verdeeld over vier modules. Tijdens deze modules worden je kennis en vaardigheden getoetst.Nadat je het eerste jaar hebt afgerond begint de hoofdfase. In deze fase ga je dieper op de stof in en leer je beter kennis maken met het werkveld van een HBO-jurist. Tijdens de hoofdfase breng je ook tijd in de praktijk door. Je gaat een half jaar stage lopen bij een voor jou geschikte instantie. In de stageperiode doe je ervaring op binnen een rechtsbedrijf dat zich bezig houdt met juridische dienstverlening.
In het vierde jaar ga je afstuderen. Dit doe je in de vorm van een afstudeerscriptie. Afstuderen doe je met een medestudent en samen ga je op zoek naar een opdracht in de vorm van een probleem of onderzoek dat zich in de praktijk voordoet. De afstudeerfase duurt vijf maanden.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.