Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
De rechtspraktijk fascineert je. Je werkt niet voor niets al in een juridische omgeving, bijvoorbeeld bij een gemeente, toezichthouder of advocatenkantoor. Maar je bent klaar voor een nieuwe uitdaging, een nieuwe functie, meer verantwoordelijkheid. Je wilt een kundige hbo-jurist worden die mensen en organisaties gericht kan adviseren. Daarom spreekt HBO-Rechten je aan. In deze deeltijdstudie leer je wetten en regels vertalen naar de praktijk. Je studeert 4 jaar naast je vaste baan. De deeltijdopleiding HBO-Rechten is er voor professionals. Ben je nog niet aan het werk, maar lijkt het je wat om werken en studeren te combineren? Kijk dan eens bij de duale opleiding HBO-Rechten.Opleidingsinhoud
Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar. In dit jaar bepaal je of je wel geschikt bent voor de opleiding. Tijdens de propedeutische fase maak je kennis met het werkterrein van een HBO-jurist. Het eerste jaar is verdeeld over vier modules. Tijdens deze modules worden je kennis en vaardigheden getoetst.Nadat je het eerste jaar hebt afgerond begint de hoofdfase. In deze fase ga je dieper op de stof in en leer je beter kennis maken met het werkveld van een HBO-jurist. Tijdens de hoofdfase breng je ook tijd in de praktijk door. Je gaat een half jaar stage lopen bij een voor jou geschikte instantie. In de stageperiode doe je ervaring op binnen een rechtsbedrijf dat zich bezig houdt met juridische dienstverlening.
In het vierde jaar ga je afstuderen. Dit doe je in de vorm van een afstudeerscriptie. Afstuderen doe je met een medestudent en samen ga je op zoek naar een opdracht in de vorm van een probleem of onderzoek dat zich in de praktijk voordoet. De afstudeerfase duurt vijf maanden.
Vooropleiding
Om met de bacheloropleiding HBO-Rechten te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen.- HAVO; C&M, E&M, N&G, N&T
- VWO; C&M, E&M, N&G, N&T
Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.