Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
De vraag naar specialisten op het gebied van kust en water, neemt nog steeds toe. Nederland is een waterland bij uitstek. Er zijn tal van projecten waar men de deskundigheid van afgestudeerden aan de opleiding kust- en zeestudies bij nodig heeft. Je kan bij veel verschillende instanties aan het werk. Enkele voorbeelden zijn; gemeentes, belangenorganisaties voor bijvoorbeeld de visserij, maar je kunt ook werken bij een adviesbureau. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te werken bij internationale organisaties en belangenorganisaties.Opleidingsinhoud
Het eerste jaar, de propedeuse, vormt de basis voor de hoofdfase. Je maakt kennis met de opleiding, het werkveld en het beroep dat jij misschien kan gaan vervullen. Het propedeutische jaar is oriënterend en breed. Je krijgt vakken als oceanologie, ecologie en communicatie.De hoofdfase van de opleiding duurt drie jaar, in deze periode leer je beroepsgericht. Er zijn veel excursies waardoor je een goede indruk van de praktijk krijgt. In de hoofdfase krijg je vakken als; visserij, scheepvaart en communicatie. Naast de theoretische vakken loop je ook stage. In het vierde jaar houd je je voornamelijk bezig met afstuderen. Je rond je studie af met een afstudeerproject. Voor je eigen ontwikkeling kun je ook nog modules kiezen om je te specialiseren. Enkele voorbeelden zijn: visverwerking, logistiek of je leert er een andere taal bij.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.