Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
De docent beeldende kunst en vormgeving verzorgt onderwijs in de praktijk en theorie van de beeldende kunst en vormgeving. Tevens verzorg je onderwijs in de kunst en cultuur in het algemeen. Je houdt je enerzijds bezig met de historische en culturele aspecten van schilder- en beeldhouwkunst en anderzijds houd je je bezig met film en nieuwe media. Later ben je voor een groot gedeelte bezig met de begeleiding van studenten in hun beeldende-ontwikkeling.Wanneer je de opleiding hebt afgerond ben je bevoegd om les te geven in het volledige eerstegraads gebied. Je kunt bijvoorbeeld CKV (Cultureel Kunstzinnige Vorming) les gaan geven.
Opleidingsinhoud
Het eerste jaar, de propedeutische fase, is een oriënterend jaar. Er vindt namelijk oriëntatie plaats op het docentschap en het toekomstige werkveld. Daarnaast heb je natuurlijk allerlei theoretische vakken als; mixed media, fotografie, plastische vormen, enz. Daarnaast volg je hoofdvakken als; tekenen, schilderen en ruimtelijk vormgeven.De hoofdfase bestaat uit het tweede, derde en vierde jaar van de opleiding. In deze fase ga je dieper op de stof in en doe je meer kennis van het werkveld op. Na het tweede jaar kies je voor een richting. Aan het einde van je studie staat je persoonlijke specialisatie centraal. Binnen de gekozen richting specialiseer je je en neem je deel aan een project. Daarnaast doe je een eindstage.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.