Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Deze opleiding is niet gelijk aan de opleiding tot Leraar Lichamelijke opvoeding. Je wordt niet specifiek opgeleid als leraar voortgezet onderwijs, maar als deskundige op het gebied van sport en bewegen voor bepaalde doelgroepen. Daarbij horen natuurlijk verschillende schoolsoorten en onderwijsvormen, maar ook terreinen als advies, beleid, het ontwikkelen van programma's en bewegingsactiviteiten. Het samenstellen van een lesprogramma, dat uitvoeren en evalueren/toetsen is voor jou geen probleem. Begeleiding van leerlingen, overleg met collega's, gebruik van allerlei media in de lessen. Jouw vak richt zich op het werk in de sector sport en bewegen. Omdat de opleiding breed is, kun je ook aan het werk bij instellingen voor gehandicaptenzorg, revalidatiecentra, recreatiebedrijven, sportscholen, sportverenigingen en sportclubs. Ook bij overheidsinstellingen kun je een functie vinden, bijvoorbeeld bij de afdeling sportzaken. Je kunt ook je eigen sportschool beginnen of in de journalistiek of in het leger een baan vinden.Opleidingsinhoud
De propedeuse duurt 1 jaar. In dat jaar krijg je de basiskennis van het vakgebied en je krijgt een indruk van de praktijkmogelijkheden. Je programma bestaat onder meer uit het ontwikkelen van eigen vaardigheden en methodiek (atletiek, turnen, zwemmen, spel en verdedigingssporten). Praktijkervaring in de verschillende afstudeerrichtingen doe je op door middel van stages.In de hoofdfase (3 jaar) worden praktische vaardigheden en theoretische kennis verder uitgebreid. Belangrijke vakgebieden: bewegingsagogische, sociale en medisch-biologische wetenschappen, communicatie-, bedrijfs- en vrijetijdswetenschappen en bewegingsvaardigheden. Onder meer door stages leer je wat de praktijk werkelijk inhoudt.
Binnen de verschillende afstudeerrichtingen wordt de leerstof aangeboden in 4 deelgebieden: onderwijs, ontwikkeling van beleid en programma's, advies, exploitatie, management en beheer.
Je kunt kiezen uit een aantal afstudeerrichtingen:
- Seniorensport;
- Sportieve recreatie en sportstimulering;
- Sporttoerisme en natuursport;
- Fitness, gezondheid en welzijn;
- Speciaal bewegingsonderwijs.
In de loop van de opleiding zal de specialisatie steeds meer centraal komen te staan, maar veel programma's zullen voor alle richtingen gelden.
Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.