Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je bent opgeleid om les te geven in het voortgezet onderwijs, het MBO, de onderbouw van Havo en VWO. Een lesprogramma samenstellen, uitvoeren en evalueren/ toetsen is voor jou geen probleem. Tot je takenpakket behoren onder andere: begeleiden van leerlingen, overleg met collega’s en het gebruik van allerlei media in de lessen. Jouw lessen richten zich op het vak techniek, een belangrijk vak in de basisvorming (onderbouw van v.o.) en het mbo. Je kent allerlei facetten van de techniek: de geschiedenis, de ontwikkeling en de maatschappelijke gevolgen, de verschillende richtingen binnen de techniek, de materialen, bewerkingen, ontwerp- en productietechniek, bedrijfskunde, wis-, natuur- en scheikunde en informatica. Je kunt leerlingen inzicht geven in de mogelijkheden van de techniek en de eisen die een technisch beroep stelt.Opleidingsinhoud
De propedeuse duurt 1 jaar. In dat jaar krijg je de basiskennis van het vakgebied en je krijgt een indruk van het werken op een school als leraar. Je programma bestaat onder meer uit leerstof uit de technische vakgebieden. Veel leerstof wordt via practica of in werkcolleges aangeboden.Naast vakgerichte leerstof begin je ook met leerstof die je als leraar en begeleider van leerlingen nodig hebt. Hoe breng je kennis over, welke methoden en welke (ICT)middelen kan je gebruiken. Praktijkervaring doe je op door middel van stages.
De hoofdfase duurt 3 jaar. Je gaat dieper in op de inhoud van de stof uit de propedeuse. Vakken als materialen en bewerkingen, methodisch ontwerpen, produceren, technische informatica, technische systemen, techniek en samenleving, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, bewerkingen metaal, hout, textiel en kunststoffen, komen aan bod. Je wordt verder voorbereid op het lesgeven en begeleiden, door vakken als onderwijskunde, psychologie, sociologie, didactiek en pedagogiek. Je leert de schoolsystemen kennen, hoe je een programma opbouwt en hoe je in een team kunt werken. Veel van de leerstof verwerk je in projecten/opdrachten met een groep medestudenten. Natuurlijk nemen te gebruiken media een belangrijke plaats in: internettoepassingen, cd-rom en E-learning, het gebruik van video en film. Je loopt vanaf het begin stage. In de loop van de jaren krijg je steeds meer eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij het lesgeven.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.