Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je bent opgeleid om les te geven: in het voortgezet onderwijs, het MBO en de onderbouw van Havo en VWO. Een lesprogramma samenstellen, uitvoeren en evalueren/ toetsen is voor jou geen probleem. Tot je takenpakket behoren onder andere: begeleiden van leerlingen, overleg met collega’s en het gebruik van allerlei media in de lessen. Jouw vak richt zich op het professioneel leren omgaan met mensen in dienstverlenende situaties. Dat kan in opleidingen voor de gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, overheidsdiensten, hulpverlening en maatschappelijk werk. Maar je kunt ook aan het werk bij instellingen die trainingen op dit gebied verzorgen aan medewerkers in de zorg, sociale dienstverlening, detailhandel en horeca. Tenslotte kun je ook zelf mensen begeleiden als agogisch werker.Opleidingsinhoud
De propedeuse duurt 1 jaar. In dat jaar krijg je de basiskennis van het vakgebied en je krijgt een indruk van het werken als leraar. Je programma bestaat onder meer uit leerstof uit de vakgebieden sociologie, psychologie en pedagogiek. Naast vakgerichte leerstof begin je ook met leerstof die je als leraar en begeleider van leerlingen nodig hebt. Hoe breng je kennis over, welke methoden en welke (ICT)middelen kun je gebruiken. Praktijkervaring doe je op door middel van stages.De hoofdfase duurt 3 jaar. Je gaat dieper in op de inhoud van de specifieke vakken van Omgangskunde. Je oefent veel zelf, bijvoorbeeld op het gebied van gesprekvoering, groepsbegeleiding en spreken in het openbaar. Je wordt verder voorbereid op het lesgeven en begeleiden, door vakken als onderwijskunde, psychologie, didactiek en pedagogiek. Je leert de schoolsystemen kennen, hoe je een programma opbouwt en hoe je in een team kunt werken. Veel van de leerstof verwerk je in projecten/opdrachten met een groep medestudenten. Natuurlijk nemen te gebruiken media een belangrijke plaats in: internettoepassingen, cd-rom en E-learning, het gebruik van video en film. Je loopt vanaf het begin stage, ook in sectoren van de hulp- en dienstverlening waar de leerlingen die jij les in gaat geven, zullen werken. In de loop van de jaren krijg je steeds meer eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij het lesgeven.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.