Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Het draait om het gebruik en de toepassing van informatiesystemen in de grafische en multimediasector. Techniek, economie en bedrijfsorganisatie komen hierin samen. De nadruk ligt op de technische mogelijkheden, het ontwikkelen van software en het toepassen daarvan in de grafische wereld: de 'tools' die de vormgever gebruikt, het aansturen van productieprocessen, elektronische publicaties, multimedia en internettoepassingen. Je staat tussen vormgever, producent en klant in. Je bent zelf geen vormgever, drukker of uitgever, maar je kent de processen zo goed, dat je kunt adviseren en organiseren.Naast de technische kant, heb je ook te maken met de menselijke kant: klanten, vormgevers en producenten. Communicatie en overleg zijn daarin zeer belangrijke facetten van het werk. Je kunt bij allerlei (grafische) bedrijven aan de slag: drukkerijen, uitgevers, multimediabedrijven, ICT-afdelingen van grote concerns, multimediabedrijven, internetproviders of ontwerpbureaus.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is bedoelt als oriëntatie op je studie en het werkveld. Je werkt veel met projecten met je medestudenten. Tijdens deze projecten leer je om goed samen te werken en te plannen om met z’n allen een kwalitatief goed product op tijd af te leveren. Al snel ben je bezig met praktijkgerichte opdrachten, zoals een cd-rom ontwikkelen of een website bouwen. Het eerste half jaar lopen de opleidingen Hogere Informatica, Bedrijfskundige Informatica en Mediatechnologie gelijk op, zodat je na dat haf jaar nog gemakkelijk kunt veranderen van richting.In de hoofdfase (3 jaar) ga je verder met de studie, je gaat dieper in op de theorie en de praktijk wordt 'binnengehaald' door het analyseren van en bedenken van oplossingen voor praktijkproblemen. Vakken zijn onder meer algemene vakken als Nederlands en Engels, Bedrijfskunde, management, sociale en communicatieve vaardigheden. Daarnaast volg je beroepsspecifieke vakken als telematica, computertechniek, programmeertalen, informatie- en systeemanalyse, e-commerce, 3d-animatie en databases. Verder kun je kiezen uit een groot aantal keuzevakken. Je kunt in het 3e jaar kiezen voor de duale route: werken en leren of je gaat stagelopen. Je specialiseert je in de door jou gekozen richting. Het vierde jaar staat in het teken van het afstuderen: je maakt een individuele afstudeeropdracht in opdracht van een bedrijf of instelling, waarin innovatie het sleutelwoord is.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.