Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Wanneer je de opleiding industrieel product ontwerpen succesvol hebt afgerond is het tijd om aan de slag te gaan. Dit kan als ontwerper, uitwerker of bijvoorbeeld een projectleider. Producten die worden gebruikt door verschillende consumenten zullen ontworpen moeten worden en dit is precies waar jij klaar voor bent! Werkzaamheden zoals vormgeving, ontwikkeling, productie en onderzoek horen bij jouw taken als ontwerper. Technische aspecten van het vak heb jij nodig en gebruik je om een technisch verantwoord product te ontwerpen.Je kunt aan de slag bij verschillende bedrijven die productontwikkeling in huis hebben. Dit kunnen bedrijven zijn binnen de verpakkingsindustrie zijn of bijvoorbeeld advies- en ontwerpbureaus. Talloze mogelijkheden liggen te wachten op jou.
Opleidingsinhoud
In de propedeuse (1 jaar) maak je kennis met het werkveld. Vakken zijn onder meer: ontwerpen (ontwerpcyclus), productanalyse, technische analyse, ergonomie, grafische technieken, informatica en marketing. Je werkt samen met andere studenten aan groepsopdrachten, die aan de praktijk zijn ontleend. De vakken komen daarin geïntegreerd aan bod.In de hoofdfase (3 jaar) wordt de theorie uitgebreid met vakken als bedrijfskunde, produceren, construeren, kostprijsberekeningen, materialen (ook kunststoffen), levensduur en bedrijfszekerheid en bedrijfsorganisatie.
In de hoofdfase werk je ook veel aan projecten die gebaseerd zijn op de praktijk. Deze projecten voer je uit samen met je medestudenten. Je leert om goed samen te werken en te plannen om op tijd een kwalitatief goed product af te leveren. In het derde jaar ga je stagelopen bij een door jou gekozen bedrijf. Op deze manier kom je in aanraking met de praktijk en kun je voor jezelf beslissen welke kant van de opleiding jou meer aanspreekt. Vind je het technische gedeelte of het ontwerpgedeelte leuker? In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting. Je kunt kiezen voor de afstudeerrichting Productontwerpen of Verpakkingsontwikkeling. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht bij voorkeur voor een bepaald product of bedrijf.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.