Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
De logistieke sector is een sterk groeiende sector in Nederland. Je werkomgeving is dynamisch en internationaal. Je kunt in deze sector veel verschillende functies bekleden. Wanneer je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als planner, inkoper of magazijnchef. Ook banen zoals consultant of material manager behoren tot mogelijkheden. Werkzaamheden die je kunt verwachten zijn onder meer ervoor zorgen dat de aanvoer van grondstoffen en onderdelen goed verlopen. Daarbij ben je ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de productieplanning en voorraadbeheer. Je kunt bij veel verschillende bedrijven aan de slag zoals transportbedrijven, rederijen, cateringbedrijven, logistieke afdelingen in grote productiebedrijven. Een baan in de logistiek en technische vervoerskunde biedt uitstekende perspectieven en goede doorgroeimogelijkheden.Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) laat je kennismaken met de leerstof en het werkveld. Je krijgt te maken met onder andere vakken/vakgebieden zoals wis- en natuurkunde, informatie- en communicatietechnologie. Je kunt ook vakken verwachten zoals transportmanagement, vervoersinfrastructuur economie en bedrijfseconomie, vervoerseconomie en opslagtechnieken. In de hoofdfase (3 jaar) staan economische, bedrijfskundige en logistieke vakken centraal. Zowel productielogistiek (binnen een bedrijf) als distributielogistiek (van leverancier naar afnemer) krijgen aandacht. Daarbij krijg je de nodige technische kennis van logistieke systemen. Je kunt een differentiatie kiezen (verschillend per hogeschool) en je loopt stage. De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerproject en een scriptie.Afstudeerrichtingen zijn onder meer:
- Beroepsgoederenvervoer over de weg;
- Internationale handel;
- Luchttransportmanagement;
- Maritieme bedrijfsvoering;
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.