Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Zonder civiele techniek geen snelwegen, geen treinverkeer, geen stevige constructies. Zonder civiel ingenieurs stond Nederland nu zelfs onder water. Jij steekt je handen graag uit je mouwen, denkt na voordat je handelt en werkt graag in teamverband. Met studenten van de opleidingen Bouwkunde en Ruimtelijke Ontwikkeling/Climate & Management bijvoorbeeld, die net als Civiele Techniek onder het brede vakgebied Built Environment vallen. Jij gaat cijfers niet uit de weg en baseert veilige, stabiele constructies op je eigen berekeningen. Wil jij bruggen, vliegvelden, sluizen of havens bouwen? Iets waar de samenleving iets aan heeft? Uitdagend bouwen aan de toekomst? Neem een kijkje bij de voltijdopleiding Civiele Techniek. En o ja, vrouwelijke ingenieurs of bouwopzichters zijn meer dan welkom in het werkveld.Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is gericht op oriëntatie op het werkveld en bevat ook veel beroepsgerichte vakken als verkeersbouwkunde, grondwerken en constructieleer. Ook krijg je exacte vakken zoals; landmeetkunde, ontwerpen, milieutechniek, bedrijfskunde en bouworganisatie. Practica en projecten brengen de praktijk in beeld.Je traint ook in managementvaardigheden. Sommige hogescholen geven de propedeuse met verwante opleidingen als Verkeerskunde of Stedenbouwkunde. In de hoofdfase verschuift de nadruk op de technische vakken langzaam maar zeker naar de managementkant. Je loopt verschillende stages en je kiest een afstudeerrichting. Die bepaalt hoe je studieprogramma er uit gaat zien. Hogescholen hebben verschillende differentiaties. Informeer daar goed naar. Mogelijkheden zijn onder meer:
- Milieutechniek;
- Waterbouwkunde;
- Waterbouwmanagement;
- Verkeerstechnisch/wegenbouw;
- Constructief ontwerpen;
- Bouwmanagement;
- Geo-informatiekunde;
- Verkeerskunde;
- Informatietechnologie;
- Infrastructuur;
- Organisatie;
- Stedenbouw.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
op € 1.771
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.