Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als bouwkundig ingenieur kun je met veel aspecten van de bouw bezig zijn. De bouw is overal waar je kijkt. Huizen, gebouwen, wegen en zo kun je nog wel even doorgaan. Je kunt je als bouwkundig ingenieur op verschillende gebieden specialiseren. Je kunt werk vinden als architect, aannemer, beleidsmedewerker en dergelijke. Als bouwkundig ingenieur ben je betrokken bij de verschillende fases in een bouwproject . Je kunt helpen bij het bedenken en schrijven van een bouwplan of bij het ontwerpen van een nieuw gebouw.Als je bij de overheid werkt zal je vooral bezig zijn met bouwvergunningen en alle zaken die daarbij komen kijken. Als bouwkundig ingenieur kun je aan de slag bij verschillende bedrijven als; aannemers, overheden, architectenbureaus en ingenieursbureaus.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) geeft je een brede theoretische basiskennis en een oriëntatie op het werkveld. Vakken die je krijgt zijn onder meer: architectuurgeschiedenis, bouwtechniek, bouwmaterialen, constructieleer, vormgeving en CAD-tekenen.De leersof wordt voor een groot deel geïntegreerd gegeven, via thema's, projecten of opdrachten. Bij enkele scholen wordt de propedeuse tezamen met die van verwante opleidingen gegeven, zodat je later nog een overstap kun maken.
In de hoofdfase (3 jaar) maak je een keuze uit de afstudeerrichtingen - die verschillen per hogeschool, dus informeer goed!
De leerstof concentreert zich rond de gekozen differentiatie. Je loopt stage en je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht.
Mogelijke specialisaties:
- Algemene bouwkunde;
- Architectuur;
- Bouwmethodes;
- Constructie;
- Commercieel ingenieur;
- Bouwkundige variant;
- Regelgeving;
- Geo-informatie;
- Uitvoeringsmanagement;
- Volkshuisvesting.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.