Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Omdat rechts- en wetskennis, economische vakken en organisatievakken een belangrijk onderdeel van je opleiding zijn, kun je veel kanten op. Je kunt diverse functies bekleden in verschillende soorten organisaties. Aangezien je breed bent opgeleid sta je in het midden van de organisatie. Je weet het nodige af van management, economische en juridische zaken. Omdat je van deze zaken verstand hebt weet je hoe complexe processen in elkaar zitten en zorg je voor duidelijkheid in deze processen.Je hebt een zeer breed takenpakket. De kerntaken zijn onder meer het opstellen van een advies, het voorbereiden en uitvoeren van een implementatieplan, het uitvoeren van bedrijfskundige werkzaamheden en het geven van leiding. De functies die je onder meer kunt vervullen zijn bedrijfsjurist, leidinggevende of adviseur bij bijvoorbeeld bedrijfseconomische kwesties. Met deze opleiding kun je je ook vestigen als zelfstandig ondernemer.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is als oriëntatie op het werkveld bedoeld. De meeste hogescholen bieden de leerstof via projecten, cases of thema's aan. Centrale vakken zijn recht, economie, organisatiekunde en informatiekunde. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden, onderzoeks- en managementvaardigheden.De hoofdfase bestaat uit de laatste drie jaar van de opleiding. In het tweede jaar ga je dieper in op de stof. Je volgt colleges en voert projecten uit. Tijdens deze projecten leer je om goed samen te werken en met je medestudenten tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. In het derde jaar ga je stagelopen. Je kiest een bedrijf uit naar keuze, dit kan een profit of een non-profit organisatie zijn. De andere helft van het jaar volg je colleges en voer je projecten uit. Het vierde jaar staat in het teken van het afstuderen. In het eerste half jaar integreren theorie en praktijk met elkaar. Je volgt enkele onderwijsprogramma’s. De tweede helft van het vierde jaar draait om het afstudeerproject. Hiermee laat je zien dat je klaar bent voor het echte werk.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.
Vervolgopleiding
Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Omdat je breed opgeleid bent heb je veel eigenschappen nodig die belangrijk zijn bij het uitvoeren van je werkzaamheden. Omdat je het middelpunt van de organisatie bent, heb je met veel verschillende mensen te maken van verschillende afdelingen. Het is dus belangrijk dat je goed en helder kunt communiceren. Daarbij is een analytisch vermogen ook van noodzaak.Je hebt een commercieel inzicht en kunt kostenbewust handelen en denken. Je moet flexibel en creatief zijn. Daarbij moet je zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen inspelen op situaties.