Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Organisatiekunde, bedrijfskunde en informatica komen hier samen om de bedrijfsvoering beter te laten verlopen. Informatiesystemen staan hierbij centraal. Daarmee wordt informatie verzameld en bewerkt, en mede op grond van de resultaten daarvan kunnen beslissingen over de bedrijfsvoering, het zoeken van nieuwe afzetmarkten of het stroomlijnen van bepaalde processen genomen worden. Je kunt hiermee op veel plaatsen terecht, want er is bijna geen bedrijf of instelling meer waar gegevens niet met behulp van (geïntegreerde) informatiesystemen worden verzameld en bewerkt. Het hangt van je specialisatie af op welk terrein je gaat werken. Je kunt werken bij grote bedrijven op het terrein van ICT en informatie, bij softwarehouses, IT-adviesorganisaties, bij banken, instellingen in de gezondheidszorg, beleggingsmaatschappijen, productiebedrijven en de overheid. Kortom - overal waar ICT een belangrijke factor is voor de bedrijfsvoering.Opleidingsinhoud
Het propedeusejaar geeft je zicht op het werkveld. De lesstof omvat een aantal bedrijfseconomische en bedrijfsorganisatorische vakken zoals informatiekunde, sociologie, privaatrecht. Je werkt veel projectmatig in kleine groepen met andere studenten aan opdrachten.Bij een aantal hogescholen wordt het eerste semester of het eerste jaar (deels) gecombineerd gegeven met (een) andere studie(s), zodat je na het eerste semester of aan het eind van je propedeuse nog kunt kiezen uit naastliggende studies.
In de hoofdfase (3 jaar) ga je verder in op de stof. Projecten worden afgewisseld met theorie en stages. Er is verschil tussen de hogescholen in de manier van onderwijs geven, maar overal is sprake van contacten met het bedrijfsleven, zodat je al tijdens je studie daarmee contact hebt en er ook opdrachten voor uitvoert. Je gaat dieper in op de organisatiekundige en informatiekundige vakken en de samenhang daartussen. Je komt vakken tegen als bedrijfseconomie, management, logistiek, programmeertechnieken, systeembeveiliging, netwerken en datacommunicatie,systeembeheer etc.
Je kunt je specialiseren in onder meer:
- IT-Management;
- Management informatica;
- Multimediatechniek;
- E-business;
- Bank en verzekeringswezen;
- Logistiek;
- Midden- en Kleinbedrijf;
- Organisatie- en systeemontwikkeling;
- Medewerker Exploitatie en beheer;
- Internetconsultant;
- Applicatieontwikkelaar.
NB. Per hogeschool worden hier zeer verschillende richtingen genoemd, dus informeer goed welke mogelijkheden jouw school heeft!
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.