Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als bedrijfseconoom weet je precies wat er gebeurt op financieel gebied binnen jouw organisatie. Je houdt in de gaten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat en stelt budgetten op. Zo weet je precies hoe de organisatie er financieel voor staat. Niet alleen jij weet dit, maar je brengt ook de rest van de organisatie hiervan op de hoogte via analyses, investeringsplannen of financiële jaarstukken. De bedrijfseconoom is de spin in het web als het gaat om belangrijke beslissingen op het gebied van nieuwe investeringen, budgetteringen en kosten. Met jouw kennis en kunde bepaal je mede het succes van het bedrijf.Opleidingsinhoud
Het eerste jaar van de opleiding leg je een brede, economische basis op het gebied van economie en marketing. Je krijgt les in vakken als Bedrijfseconomie & Onderneming en Financiële Administratie. Samen met andere studenten krijg je de kans om je eigen bedrijf, een Student Company, te starten.Vanaf het tweede jaar staan de hoofdtaken van de bedrijfseconoom centraal. Je verdiept je in kosten en budgettering, financieel management, informatiebeheer en verslaggeving. Je stelt fiscale en commerciële jaarstukken op en past alle ins en outs rondom boekhouden, ondernemerschap en management toe.
In het derde jaar volg je een minor van 6 maanden en loop je een half jaar stage bij een bedrijf. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.
In het derde jaar loop je zes maanden stage in binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. Tijdens je stage kom je af en toe terug op de HZ voor een terugkomdag.
Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je stage loopt.
Vooropleiding
Havo:N&T: toelaatbaar zonder aanvullingen
N&G: ec of m&o
E+M (ec of m&o)
C+M (ec of m&o) + wi (a of b)
Vwo:
N&T: toelaatbaar zonder aanvullingen
N&G: ec of m&o
E&M: toelaatbaar zonder aanvullingen
C&M: ec of m&o)
Mbo-diploma (niveau 4)
Schakelcursus economie
Zonder Economie 1 in je pakket kun je niet starten aan de opleiding. Heb je als vooropleiding havo of vwo en heb je geen economie in je pakket? Dan kun je de schakelcursus Economie volgen waarmee je toch kunt starten aan de opleiding.
Niet toelaatbaar?
Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingseisen voldoet, kun je een toelatingsonderzoek doen. Dit 'toelatingsonderzoek'
(Colloquium doctum genoemd) kan je aanvragen door bij je inschrijvingsverzoek op Studielink bij ‘vooropleiding’ de optie ‘Anders’ aan te geven en vervolgens te kiezen voor ‘Colloquium doctum(00601)’ (toelatingsexamen). De HZ-opleiding van je keuze neemt dan z.s.m. contact met je op omtrent de verdere stappen.