Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je kunt je richten op verschillende sectoren die op de een of andere manier met voeding te maken hebben: de voorlichting (algemeen, gericht op bepaalde voedingsmiddelen, gericht op een bepaalde doelgroep), onderzoek (nieuwe voedingsmiddelen, samenstelling van bepaalde producten o.m.), kwaliteitszorg (instellingskeuken, levensmiddelenindustrie). Voeding is erg belangrijk, zowel voor onze gezondheid als voor ons welbevinden. 'Lekker eten en drinken', zonder nare gevolgen voor lijf en geest - wie wil dat niet? Het is het hoofdterrein van de voedingsdeskundige en diëtist. Je kunt werkzaam zijn als zelfstandig diëtist, waarbij je (meestal op verwijzing van een arts) mensen helpt een evenwichtig dieet samen te stellen, of bepaalde producten te vervangen door andere (minder schadelijke) waardoor een ziekte wordt bestreden.Ook kun je werken in instellingen voor gezondheidszorg, waar je adviseert over de samenstelling van een dieet (bijvoorbeeld in een ziekenhuis of verpleeghuis, centrale keuken van een of meer zorgcentra). Werk voor voedingsdeskundigen is er ook volop in de voedings- en levensmiddelensector, waar nieuwe producten worden ontwikkelt, bepaalde toevoegingen worden veranderd, een nieuwe markt voor bepaalde producten moet worden 'bewerkt'.
Er zijn voorlichtingsbureaus voor de voeding, waar voorlichting wordt gegeven over gezonde voeding, patiëntenverenigingen waar gericht advies gegeven wordt over voeding en dieet.
Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je dus kiezen uit een scala van mogelijkheden - bijvoorbeeld van een beroep waarin je veel persoonlijk met mensen te maken hebt, die je adviseert en helpt tot een beroep waarin marketing en het ontwikkelen van commerciële producten centraal staan.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is vooral als oriëntatie bedoelt. Je maakt kennis met het werkveld (ook door middel een van stage) en je krijgt een aantal basisvakken. Hierbij kun je denken aan medisch-biologisch, hierbij horen de vakken biologie, microbiologie, pathologie, anatomie/fysiologie en scheikunde. Andere vakken die je kunt verwachten zijn onder meer voedingsleer, voedselbereiding en diëtetiek. Ook krijg je algemene vakken zoals communicatie, statistiek, economie en psychologie.In de hoofdfase (3 jaar) werk je thema-gewijs verder. De theorie wordt verdiept en door middel van keuzemodules kun je richting geven aan je studie. Je werkt samen met medestudenten in projecten en je loopt een aantal stages. In het laatste jaar sluit je de studie af met een afstudeeropdracht: een praktijkopdracht, scriptie en eindgesprek.
Afstudeerrichtingen die mogelijk zijn (verschillend per hogeschool, dus informeer goed!):
- Diëtist;
- Commercieel diëtist;
- Paramedisch diëtist;
- Commercieel voedingskundige;
- Voedingsonderzoek;
- Voedingsvoorlichting.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.