Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Werk je niet in de zorg, maar heeft het je altijd al getrokken en wil jij nu de carrièreswitch maken? Ben je mbo-verpleegkundige of Sph’er en wil je jezelf verder ontwikkelen? Kies dan voor het vernieuwde, flexibele programma van HBO-V Deeltijd.Aan het begin van de opleiding plan je samen met je studiecoach de route die je gaat volgen. Op basis van diploma’s kun je vrijstellingen krijgen. Nieuw is het flexibele karakter van het onderwijsprogramma: in overleg met de opleiding en op basis van jouw kennis, achtergrond en ervaring is het mogelijk versneld toetsen af te leggen, zonder onderwijs hiervoor te hebben gevolgd. Onderwijs op maat dus en met als resultaat een verkorte studieduur!
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is een oriëntatiejaar, waarin je basiskennis opdoet maar vooral ontdekt welke eisen het beroep aan jou stelt. Er wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van de juiste beroepshouding. Naast theorielessen bestaat de opleiding uit veel praktijk en themagericht onderwijs, uitgaande van zorgsituaties. Bovendien loop je al snel stage.In de hoofdfase (3 jaar) wordt de theorie verder uitgediept, en er worden meer praktische vaardigheden aangeleerd. Onderwerpen zijn o.m.: verpleegtechnische handelingen, basiszorg, verplegen van bepaalde categorieën zorgvragers: chronisch zieken, verstandelijk gehandicapten, kinderen, kraamvrouwen en psychiatrische patiënten. De te onderscheiden vakken die je daar in tegenkomt zijn onder meer: anatomie en fysiologie, pathologie en psychiatrie. Ook krijg je te maken met vakken zoals kindergeneeskunde, sociologie, psychologie, orthopedagogiek, ethiek en filosofie. Andere basisvakken zijn recht, organisatiekunde, informatica en Nederlands. Je maakt in het 3e of 4e jaar een keuze uit mogelijke differentiaties, bijvoorbeeld Kraam-, kind- en jeugdzorg, intensieve klinische zorg, chronisch zieken, psychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg. Je loopt ook in deze periode verscheidene stages en je sluit de opleiding af met een scriptie en presentatie.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Opleidingsduur
2,5 tot 4 jaarKosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.