Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
In dit paramedische beroep staan oogafwijkingen centraal. Denk dan aan scheelzien, het zogenoemde 'luie' oog (amblyopie), afwijkingen aan de oogspieren, wazig zien enz. Je doet oogmetingen, kunt een behandelplan opstellen, brillen en contactlenzen aanmeten. Anders dan de oogarts doe je niets aan het oog zelf - je gebruikt middelen (lenzen) of oefeningen om de oogfunctie te verbeteren.Je kunt zelfstandig werken, maar ook bij een opticien, in een oogheelkundig centrum (in een ziekenhuis), een instelling voor slechtzienden of een oogartsenpraktijk.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) vormt een stevige theoretische basis. Je hebt te maken met vakken als scheelzien, normaal en abnormaal binoculair zien, oogheelkundige anatomie, anatomie en fysiologie, pathologie, medisch practicum. Ook de optische vakken nemen een belangrijke plaats in: optiek, refractie, perimetrie, praktische vaardigheden.Vakken die gericht zijn op de omgang met cliënten/patiënten zijn belangrijk: o.a. gespreksvoering, psychologie, ontwikkelingsfasen van het kind.
In de hoofdfase (2 jaar) ga je verder met de theoretische kennis - verdieping en uitbreiding. Ook de praktische vaardigheden worden verder geoefend en uitgebreid. Je sluit de opleiding af met stageperiode, gevolgd door een afstudeeropdracht: het schrijven van een artikel en het voorbereiden van een referaat.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.