Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je kunt je zelfstandig vestigen of deelnemen in een maatschap met een of meer tandartsen. Je belangrijkste taak ligt op het gebied van preventie en behoud van het gebit. Patiënten worden door tandartsen en/of specialisten naar je verwezen. Je doet onderzoek en stelt een behandelplan op. Je overlegt met verwijzer en patiënt. Je voert diverse handelingen uit, zoals aanslag en tandsteen van tanden verwijderen, tandvleesonderzoek doen en behandeling, röntgenfoto's maken. Je geeft voorlichting over het onderhoud van het gebit, bijvoorbeeld hoe er gepoetst of geflost moet worden. Tot je taken behoort ook het adviseren van ouders en verzorgers over het onderhoud van het gebit van een gehandicapt kind.Behalve in een eigen praktijk of een tandartsenpraktijk, kun je ook werken bij specialisten (orthodontist, kaakchirurg), in het ziekenhuis, in de basisgezondheidsdiensten (GG&GD), in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen.
Opleidingsinhoud
De propedeuse duurt 1 jaar. In dat jaar oriënteer je je op het werkveld en de beroepsinhoud en je krijgt een aantal basisvakken, gericht op voorlichting en contact met patiënten, tandheelkundige vakken en praktische vakken.Je volgt veel praktische lessen, waarin je zelf de vaardigheden kunt leren die je in de praktijk nodig hebt.
In de hoofdfase ( 3 jaar) verdiep je je verder in de theorie en je vergroot je praktische ervaring door middel van stages. Voorbeelden van vakken zijn medische basisvakken zoals biochemie, pathologie, microbiologie, bacteriologie, mondhygiëne, parodontologie, orthodontie en anesthesie. Ook krijg je vakken zoals voorlichting, psychologie, gehandicaptenzorg en beheer van de praktijk en praktijkinrichting. In het vierde jaar ga je dieper in op het behandelen van de patiënten. Je leert een behandelplan op te stellen. De studie sluit je af met bijvoorbeeld een eindwerkstuk.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.