Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Een splinternieuwe opleiding voor een beroep waarvoor plaats is gekomen door de snelle ontwikkelingen in de gezondheidszorg en medicijnvoorzieningen. Apotheken veranderen van kleine wijkvoorzieningen, waar medicijnen gemaakt worden in moderne, grote bedrijven, waar veel medicijnen kant en klaar zijn. In deze apotheken is voorlichting en advies een steeds grotere rol gaan spelen. Zulke bedrijven vragen ook om een andere organisatie en leiding, zodat de apotheker zich kan wijden aan het coachen van de assistenten en het contact met de patiënten. Als farmakundige heb je een gedegen kennis van de bedrijfsvoering en de organisatie van een apotheek, je kent de nieuwe mogelijkheden in de dienstverlening (postorders, internet), de voorlichting en de marketing. Tot je taak behoren ook het plannen van de inkoop, de logistiek, de contacten met de groothandels en (eventuele) overkoepelende organisatie en de samenwerking met andere (zelfstandige) apotheken.Je kunt bij apothekers (organisaties) werken, bij groothandels en bij ziektekostenverzekeraars.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is vooral bedoeld om kennis te maken met het werkveld en om de basiskennis en basisvaardigheden te verkrijgen. Vakgebieden waar je mee bezig zult zijn: bedrijfsvoering, personeels- en financieel beleid, logistiek en planning. Dit kan zijn in thematisch of projectgericht onderwijs. Tevens oriënteer je je in het eerste jaar op verschillende onderdelen van de studie.Het werkveld is breed, bijvoorbeeld apotheken en ziekenhuisapotheken, de farmaceutische groothandel, farmaceutische industrie, het opzetten van voorlichtingscampagnes, het ontwikkelen van een marketingstrategie.
In de hoofdfase (die 3 jaar duurt) wordt de theoretische kennis verdiept. Je vergroot je praktische kennis en vaardigheden, onder meer door stages. Je krijgt vakken zoals; logistiek, bedrijfsvoering en wetgeving. Tevens krijg je te maken met onderwerpen als geneesmiddelengebruik van patiënten en de werking van het menselijk lichaam. In het 4e jaar sluit je de studie af met een afstudeeropdracht.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.