Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je behandelt mensen die klachten hebben over hun 'bewegingapparaat'. Je kunt hierbij denken aan moeilijk lopen, rugpijn, spierpijn of blessures. Ook bij herstel na operaties, het behoud van bepaalde functies of bij de verbetering van de functie van bepaalde organen kan de fysiotherapeut een belangrijke rol spelen. Je kunt patiënten op verschillende manieren behandelen. Je kunt dit doen met behulp van technische apparatuur, zoals warmte, geluidsgolven en water. Je kunt ze ook behandelen door middel van massages en door het toepassen van bewegingstherapie.Je werkt met patiënten op basis van verwijzing van een arts, maar je bent in de uitvoering van je werk redelijk zelfstandig. Je stelt een behandelplan op, bespreekt dat met de patiënt en (indien gewenst) met de behandelend arts. Je kunt als zelfstandig fysiotherapeut werken. Dit gaat meestal in een maatschap met andere therapeuten. Ook kun je voor in een instelling voor gezondheidszorg werken, zoals een verpleeghuis, ziekenhuis, revalidatiecentrum en gehandicaptenzorg. Ook kun je aan het werk gaan bij een sportclub, in een fitnessstudio en je kunt bezig zijn als bedrijfs(fitness)fysiotherapeut. Je kunt ook werken bij onderzoeksinstituten. Als fysiotherapeut kun je zelfstandig bezig zijn; je kunt ook werken in dienst van bepaalde organisaties - sportschoolinstructeur, fitnesstrainer, masseur, verzorger, therapeut.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is vooral bedoeld als kennismaking met het vakgebied van de fysiotherapeut en de theoretische basiskennis. Je krijgt in dit jaar fysiotherapeutische en medische vakken. Hierbij kun je denken aan fysiotherapeutisch onderzoek, bewegings- en massagetherapie, anatomie en fysiologie. Daarnaast krijg je ook sociaal-agogische vakken zoals psychologie en communicatie. Ook krijg je exacte vakken en oriëntatie op de gezondheidszorg. De leerstof wordt meestal themagewijs of via probleem gestuurd onderwijs en in projecten wordt aangeboden. Ook wordt via korte stages inzicht gegeven in het werkveld.In de hoofdfase (3 jaar) vindt verdere verdieping plaats. Er worden stages gelopen en bovendien wordt in deze periode een keuze gemaakt uit de differentiaties of afstudeerrichtingen. Die verschillen per hogeschool, evenals de werkwijzen.
Mogelijke differentiaties zijn:
- Fysiotherapie en kinderen;
- Fysiotherapie en ouderen;
- Fysiotherapie en geriatrie;
- Fysiotherapie en medische fitness;
- Fysiotherapie en sport;
- Hydrotherapie;
- Chronisch zieken;
- Bewegen en fysiotherapie;
- Bedrijfsfysiotherapie;
- Fysiotherapie in ontwikkelingslanden.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.