Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Een kunstarm, een rolstoel voor de Paralympics of een dynamisch zwempak. Al deze technische hulpmiddelen helpen mensen meer en beter te bewegen. Geweldig, maar veel producten zijn (nog) niet ontworpen op persoonlijke bouw en beweging. Jij bent gefascineerd door het samenspel van mens en machine. Je wilt het onderzoeken, ontwikkelen of erover adviseren. Met technisch vernuft én biomedische kennis kun je de techniek afstemmen op mensen, en niet andersom. Dat leer je in Nederland alléén bij de voltijdopleiding Mens en Techniek - Bewegingstechnologie.Naast de opleiding Mens en Techniek - Bewegingstechnologie op De Haagse Hogeschool worden er landelijk meerdere Mens en Techniek-opleidingen aangeboden met een andere differentiatie.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) geeft je basiskennis en de lesstof is mede bedoeld als oriëntatie. Het werkveld is tamelijk nieuw en breed. De stof is verdeeld in modules, waarin de verschillende vakgebieden bij elkaar komen. Je werkt ook veel samen met medestudenten in projecten rond bepaalde problemen, waar je een oplossing voor moet zien te vinden.Je krijgt lessen uit verschillende werkvelden: technisch (materiaalkennis, constructieleer, ontwerpen), biomedisch (anatomie en fysiologie, beweging en analyse), exacte vakken (vooral wiskunde en mechanica), meet- en regeltechniek, videotechniek, informatica (systeemkunde, programmeren) en organisatiekunde, statistiek, bedrijfscommunicatie. In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je je verder in de stof, je doet onderzoeken, loopt verschillende malen stages (in het 3e en 4e jaar). In het vierde jaar sluit je de studie af door middel van een afstudeerproject.
Vooropleiding
- Nieuwe toelatingseisen*:
Vwo met profiel: NT, NG, EM, CM
- Oude toelatingseisen*:
Vwo met profiel: NT, NG, EM, CM
* De ‘nieuwe’ toelatingseisen gelden vanaf 2009 voor Havo. Voor het Vwo gelden tot 2010 nog de oude toelatingseisen. Let op: sommige hogescholen vragen afwijkende of aanvullende toelatingseisen; laat je hierover informeren bij de hogeschool van jouw keuze.
Opleidingsduur
4 jaarKosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.