Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Er wordt vaak gezegd dat sporten gezond is, maar dat nog te weinig mensen (verantwoord) sporten. Als sportmanager en -ontwikkelaar probeer je steeds meer mensen aan te trekken door een sportaanbod te ontwikkelen dat past bij hun leeftijd, wensen en (fysieke) mogelijkheden. Vervolgens begeleid je ook de uitvoering van dat programma. Je bent dus zowel beleidsmatig als uitvoerend bezig met sportactiviteiten.Je kunt bij verschillende instanties werken: gemeenten, recreatieve- en commerciële (beroeps)sportorganisaties, evenementenorganisaties en politieke partijen.
Opleidingsinhoud
De propedeuse duurt 1 jaar. Daarin krijg je lessen samen met studenten van de opleidingen Bewegingsagogie en Psychomotorische Therapie en de eerstegraads lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Je doet zelf veel aan sport (groepssporten en individuele sporten, variërend van zwemmen tot turnen, spel en atletiek). Daarnaast volg je een aantal theoretische en algemene vakken. Voorbeelden: methodiek en didactiek, anatomie en fysiologie, sportbeleidskunde en sportmanagement. Theorie, praktijk en werkbezoeken in het werkveld wisselen elkaar af.In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je je in de wijze waarop een sportaanbod tot stand komt, hoe je het bij beleidsmedewerkers van overheden en/of bonden over het voetlicht krijgt en hoe je de uitvoering regelt. De studie kent twee kerncompetenties:
de taak die je hebt als sportprojectleider: het ontwikkelen, organiseren en beheren van sportprojecten en sportprogramma's;
de taken die je hebt als sportbeleidsmedewerker: het onderzoeken en analyseren, ontwikkelen, voorbereiden en implementeren van sportbeleid.
Natuurlijk loop je in deze fase verschillende stages in het werkveld.
Vakken waar je in deze fase ook mee te maken krijgt: sport- en bewegingssociologie, sportbeleidskunde, sportmanagement, sportfysiologie, informatica, methodiek en ontwerppractica, observatiemethoden.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.