Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je bent maatschappelijk betrokken en wilt het verschil maken in de levens van kinderen en jongeren. Je hebt belangstelling voor opvoeding, bent praktisch en sociaal en biedt een luisterend oor. Niet alleen aan de kinderen en jongeren zelf, maar ook aan de ouders en professionals om hen heen. Pedagogiek is meer dan alleen ‘het werken met kinderen’. Hoe kun je jonge ouders begeleiden bij opvoedvragen? Hoe ondersteun je een kind (op school) met autisme? Tijdens de opleiding Pedagogiek leer je hoe je kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders in die vraagstukken kunt begeleiden, adviseren en ondersteunen.Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) bereidt je voor op de te kiezen differentiatie, geeft je een basiskennis en inzicht in het werkveld. Vakken die je tegenkomt zijn onder meer: algemene pedagogiek, orthopedagogiek, sociologie, psychologie, agogiek, gezondheidskunde. Je werkt veel in groepen, besteedt veel aandacht aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden en gesprekstechnieken. De maatschappelijke ontwikkelingen en interculturele aspecten van de opvoeding zijn erg belangrijk. Je oriënteert je op de praktijk door middel van korte stages.In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je je verder in bepaalde basisvakken, het aantal theorievakken wordt uitgebreid met bijvoorbeeld jeugdcultuur, psychopathologie, spelbegeleiding, didactiek, opleidingskunde. Je loopt ook in de hoofdfase verschillende stages. Je kunt kiezen uit verschillende afstudeerrichtingen, die per hogeschool kunnen verschillen (informeren!). Voorbeelden zijn:
- Onderwijskunde
- Orthopedagogiek
- Sociale pedagogiek
- Management en Jeugdbeleid
- Kaderfuncties in de kinderopvang
- Opvoedkunde
- Ontwikkelingspedagogiek
- Trajectbegeleiding
- Residentieel of Ambulant pedagoog
- Lerarenopleiding pedagogiek
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.