Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je werkt op plaatsen waar je mensen helpt zich op cultureel en maatschappelijk terrein te ontwikkelen. Denk aan educatie (waarbij je mensen helpt zich beter te weren in de maatschappij), recreatie en vrije tijd, samenlevingsopbouw, kunst en cultuur. Je helpt daarop beleid maken, je probeert mensen zich bewust te worden van hun situatie en de veranderingen die zij daarin kunnen aanbrengen, je vergroot hun kennis en vaardigheden (dit kan variëren van leren schrijven en lezen tot zelfverdediging).Daarbij hoef je niet altijd aan zware thema's te denken, het kan ook gaan om bijvoorbeeld inloopmiddagen, sport- en bewegingsactiviteiten, computercursussen, toneelstukken maken en opvoeren of gezamenlijk iets opknappen. Dit zijn allemaal dingen die je met mensen kunt organiseren en uitvoeren. Denk daarbij onder meer aan club- en buurthuizen, jeugdhonken, educatieafdelingen van ROC's, asielzoekerscentra en gemeentelijke diensten.
Je kunt ook op overheidsniveau bezig zijn, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij een educatieve dienst, of op het gebied van cultuur of jeugdzorg. Verder zijn er mogelijkheden in de evenementenorganisatie, toerisme en recreatie. Kortom: op vele manieren kun je bezig zijn met mensen.
Opleidingsinhoud
In de propedeuse (1 jaar) maak je kennis met het werkveld en je oriënteert je op de opleidingsmogelijkheden. Je leert onder andere methodisch werken, leidinggeven aan deelnemers en vrijwilligers, hoe je een programma-aanbod ontwikkelt en je leert projecten opzetten en uitvoeren. Daarnaast krijg je de nodige vakken op het gebied van mens en maatschappij (sociologie, psychologie, pedagogiek), kunstzinnige en sportieve activiteiten en aanvullende vakken als informatica, PR en financiële administratie.In de hoofdfase (3 jaar) begin je met een verdieping van je theoretische en praktische kennis. Je kiest een werkveld:
- Educatie;
- Kunst en cultuur;
- Recreatie en toerisme;
- Samenlevingsopbouw.
In het voorlaatste jaar loop je stage en in het laatste jaar werk je aan je verslag, je afstudeerscriptie en je eindgesprek. Tijdens de opleiding werk je zowel individueel als in groepen aan projecten en thema’s.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.