Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je werkt met mensen met emotionele en geestelijke problemen. Je doet dat niet door alleen met ze te praten of medicijnen voor te schrijven, maar je gebruikt creatieve middelen als toneelspelen (drama), dans, muziek (maken en luisteren), zingen, tekenen en schilderen. Door zich op deze wijze te uiten kunnen mensen duidelijk maken met welke problemen ze worstelen en kun jij, samen met andere hulpverleners, aan hun genezing werken. Het betekent dat je zeer persoonlijk bezig bent met mensen, zeer persoonlijk betrokken wordt bij hun problemen.Je werkt meestal in inrichtingen en tehuizen, zoals psychiatrische inrichtingen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, orthopedagogische behandelingsinstituten, strafinstellingen, maar je kunt ook werken in de ambulante zorg (zoals de RIAGG - ) of in het onderwijs, asielzoekerscentra, jeugdhulpverlening. Ook kun je zelfstandig een praktijk beginnen.
Opleidingsinhoud
De propedeuse duurt 1 jaar. In dit jaar maak je kennis met de verschillende facetten en werkvelden van de creatief therapeut. De opleiding concentreert zich rond het middel ('medium') dat jij wilt gebruiken in de therapie zoals muziek, drama, beeldende vormen of dans en beweging.In het eerste jaar volg je lessen in je eigen medium en een van de andere, in audiovisuele vorming en in een aantal basisvakken: sociologie, psychiatrie en psychologie (mens en maatschappij). Tevens volg je vakken als methodiek, creatieve therapie, filosofie, economie en recht. Bovendien wordt veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden, gesprekstechniek, het werken in een multidisciplinair team, studie- en taalvaardigheid.
In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je je verder in het gekozen mediumhoofdvak, je loopt een oriënterende stage en je bereid je voor op stage in het derde jaar. In het vierde jaar sluit je de opleiding af met theoretische verdieping, examenopdrachten, een scriptie en eindpresentatie.
De invulling van het programma verschilt per hogeschool.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.