Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als voedingsmiddelentechnoloog ben je vooral gericht op de (grootschalige) productie (procesmatige productie) van voedingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan vlees, brood, dranken en snoep, maaltijden, soepen, in glas of in blik, halfklaar-producten, diepvries of gekoeld. Het gaat om het ontwikkelen van nieuwe producten, het verbeteren van de productie en het beperken van milieuschade en afval. Ook de kwaliteitscontrole, verkoop en marketing kunnen tot je werkzaamheden behoren. Je weet veel van de verschillende grondstoffen, bewerkings- en productiemethoden, bedrijfsorganisatie, consumentengedrag en communicatie. Vergeet daarbij niet dat machines en apparatuur die in deze industrie gebruikt worden zeer specifiek kunnen zijn - ook daarin kun je later een baan vinden.Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) bestaat uit een aantal vakken, bedoeld als basis voor de keuzes die in de hoofdfase gemaakt moeten worden. De stof is verdeeld over modulen, waarin projectgewijs de kernvakken aan de orde komen, zoals: product- en proceskwaliteit, productontwikkelingmarketing en communicatie, bedrijfskunde, levensmiddelenchemie, microbiologie en voedingsleer. Ook algemene vakken komen aan bod, zoals: economie, biologie, exacte vakken, talen, techniek en informatica.In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je de kennis uit het eerste jaar, en je kiest na enige tijd voor een afstudeerrichting. Je loopt de nodige stages en je werkt aan je afstudeerscriptie. De afstudeerrichtingen worden door elke hogeschool op eigen wijze ingevuld - informeer daar goed naar bij de hogescholen. Voorbeelden van afstudeerrichtingen:
- Integrale kwaliteitszorg,
- Productontwikkeling / marketing,
- Procesontwikkeling,
- Productie en productiemanagement,
- Industriële marketing.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.