Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
In de biotechnologie gaat het om biologische systemen en micro-organismen, eiwitstructuren, DNA en bacteriën. Onderzoek en ontwikkeling vormen de kern van het werk van de biotechnoloog. Onderzoek naar de verbetering van producten - levensmiddelen, diervoeders, medicijnen, bestrijdingsmiddelen - ontwikkeling van nieuwe producten op deze terreinen, verbetering van milieuzaken, ziekteresistentie, nieuwe behandelingsmethoden, nieuwe medicijnen. Alles afhankelijk van de specialisatie die je kiest.Als biotechnoloog kun je werken in de levensmiddelen- en farmaceutische industrie en bij bedrijven, academische centra en laboratoria of je bezighouden met milieutechnologie, dierlijke productie, plantenveredeling en milieutechnologie, bodemonderzoek.
Je kunt veel werken in laboratoria, maar je zult ook veel moeten (be)schrijven - onderzoeksrapporten, artikelen, enz. Ook zul je veel contact hebben met mede-onderzoekers en dat hoeft zich beslist niet te beperken tot Nederland.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) bestaat uit een aantal vakken, bedoeld als basis voor de keuzes die in de hoofdfase gemaakt moeten worden. De stof is verdeeld over modulen. Centraal staan in dat eerste jaar vakken als biologie en biochemie, natuurkunde en chemie, procestechnologie en informatica, aangevuld met Engels, ethiek en communicatie.In de hoofdfase (3 jaar) maak je een keuze uit de verschillende afstudeerrichtingen:
- Dierlijke biotechnologie
- Medische biotechnologie
- Levensmiddelentechnologie
- Milieutechnologie
- Plantenbiotechnologie
- Bioprocestechnologie
De lesstof wordt verdiept, uitgebreid en tenslotte toegespitst op je afstudeerrichting. Je loopt verschillende malen een korte en langere stage.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.