IMF Academy (International Management Forum)

Zorgfraude Expert in het Sociaal Domein

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Er wordt voor ruim 10 miljard euro per jaar in de zorg gefraudeerd!
Zorgfraude neemt in ons land ongekende vormen aan. Ook criminelen hebben inmiddels zorgfraude ontdekt als nieuwe mogelijkheid om geld wit te wassen. De volledige omvang van fraude in de zorg is niet bekend. Volgens het OM gaat het om een totaalbedrag van zeker 10 miljard euro per jaar. Een enorm bedrag waarachter veel menselijk leed schuilgaat.

De aanpak van zorgfraude - concrete handvatten
In de zeer actuele, maar bovenal praktisch toepasbare training Zorgfraude Expert in het Sociaal Domein krijgt u succesvolle tips en inzichten uit de praktijk aangereikt om zorgfraude te signaleren, op te sporen, te voorkomen en juridisch af te handelen. De training is mede gebaseerd op tal van concrete (praktijk)cases. Uw trainers zijn ervaren en gedreven professionals met een schat aan specialistische kennis en onderzoeks- en praktijkervaring in het voorkomen en de aanpak van zorgfraude.

De aanpak van zorgfraude is complex - actuele kennis is noodzakelijk
Sinds 2015 dient u als gemeente - in het kader van zorgfraude - medewerkers te trainen op fraude-alertheid bij het uitvoeren en handhaven van de WMO en Jeugdwet. Ook dient u beleidsregels en onderzoeksprotocollen met duidelijke normen op te stellen en een toezichthouder WMO en/of Jeugdwet aan te stellen. In veel gemeenten staat de aanpak van zorgfraude evenwel nog in de kinderschoenen.

Bijna alle gemeenten staan - zeker nu - voor de uitdaging zorgfraude actief en structureel aan te pakken en besparingen te realiseren op de WMO en Jeugdwet. In 2026 zullen de budgetten voor de WMO en Jeugdwet nog verder onder druk komen te staan. Dit terwijl veel gemeenten hun grip op het jeugdzorgbudget nu al kwijt zijn.

Tijdens de training Zorgfraude Expert in het Sociaal Domein werken de trainers uw kennisachterstand weg en voorzien ze u van talloze aanbevelingen. Ze vertellen u hoe u zorgfraude effectief kunt aanpakken van preventie en toezicht tot handhaving. Zo krijgt u bv. een praktisch inzicht in de jaarrekeningen en bedrijfsstructuren van zorgbedrijven, zodat u er concreet mee aan de slag kunt. U leert hoe u openbare bronnen kunt inzetten in uw onderzoek. U krijgt inzicht in en overzicht van de (nieuwe) mogelijkheden om de Wet Bibob toe te passen bij zorgfraude. U leert het belang van heldere contracteisen en juridische mogelijkheden om malafide zorgaanbieders te weren. U krijgt inzicht in de rol van de toezichthouder en wat de toezichthouder kan bereiken in het onderzoek naar zorgfraude. Voor allerlei vraagstukken worden zoveel mogelijk praktische oplossingen aangereikt. Uw eigen inbreng wordt ook zeer gewaardeerd!

Opleidingsinhoud

Voor wie is de training Zorgfraude Expert een absolute must?
De training Zorgfraude Expert in het Sociaal Domein is niet alleen voor gemeentelijke medewerkers in het sociaal domein van belang, maar ook voor andere toezicht- en opsporingsinstanties die zich bezighouden met de aanpak van zorgfraude en daarnaast voor inkopende partijen die contracten sluiten met zorgaanbieders of pgb's verstrekken. Wij denken dan o.a. aan:

Toezichthouders WMO en Jeugd, sociaal rechercheurs, inkoop- en/of contractmanagers sociaal domein, beleidsmedewerkers en beleidsadviseurs sociaal domein, coördinatoren fraudebeheersing en fraudeonderzoek, Bibob-coördinatoren en Bibob-juristen, ambtenaren Openbare Orde en Veiligheid (OOV), medewerkers WMO-toezicht GGD, (overheids)juristen, advocaten, handhavers, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOAs), kwaliteitsmanagers, RIEC, politie, recherchebureaus, particuliere onderzoekers, medewerkers van opsporingsdiensten, financiële professionals, controllers, auditors, inkoop- en toezichtsafdelingen van verzekeraars en zorgkantoren, inkoop- en contractmanagers van zorginstellingen, raadsleden, gemeentebesturen, wethouders sociaal domein, in- en externe (forensische) accountants, raden van toezicht en raden van commissarissen, banken, woningcorporaties en vele andere professionals die betrokken zijn bij het opsporen en voorkomen van zorgfraude in het sociaal domein.

Wat leert u in deze training?
In deze zeer actuele en praktijkgerichte training krijgt u succesvolle tips en inzichten uit de praktijk aangereikt om zorgfraude te signaleren, op te sporen, te voorkomen en juridisch af te handelen. De training is voorzien van tal van praktijkopdrachten. Onder meer de volgende onderwerpen komen aan bod:

Herkennen van fraude bij zorgverleners (detectie en preventie): welke fraudemogelijkheden heeft de zorgverlener?
Herkennen van juridische constructies die bedoeld zijn om mee te frauderen: red flags
Herkennen van signalen vanuit de financiële verantwoording van zorgverleners
Welke cijfers uit de jaarrekening van zorgbedrijven zijn van belang?
Fraude, fouten en onrechtmatigheden: wat zijn de verschillen?
De rol van het bestuur, de accountant en de toezichthouder
Fraude risicomanagement: governance, preventie, detectie, respons en monitoring
Hoe doet u onderzoek naar een vermoeden van fraude?
Nieuwe aanpak van zorgfraude: werken met het zorgfraude register
Inzicht in en overzicht van de nieuwe mogelijkheden om de Wet Bibob toe te passen bij zorgfraude
Wet- en regelgeving omtrent gegevensuitwisseling
Toezicht houden op zorgkwaliteit
Onderzoekstechnieken die u helpen zorgfraude en/of het risico daarop sneller te herkennen
Zorgfraude opsporen m.b.v. open bronnen
Uitspraken zorgfraudezaken
Ondermijning in de zorg
De rol van vastgoed in de zorg
Actuele trends op het gebied van zorgfraude
Uw eigen inbreng

Opleidingsduur

5 dagen

Kosten

De kosten van de 5-daagse training Zorgfraude Expert in het Sociaal Domein bedragen € 4.380,- (excl. BTW) per persoon, incl. koffie/thee, alle lunches en documentatiemateriaal.

Bijzonderheden

IMF Academy is gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitgeven van (veelal schriftelijke) cursussen en opleidingen. Deze sluiten direct aan bij het belangstellingsniveau van professionals en bestrijken onder meer het Security, Financiële, Logistieke, HRM en IT-vakgebied. IMF is al meer dan 30 jaar actief op de Nederlandse markt en sinds 18 jaar ook internationaal. De internationale cursussen en opleidingen worden in meer dan veertig landen verkocht.

Plaatsen / leslocaties

Centraal in het land

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

Wil je een vraag of opmerking doorgeven?
  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.