Algemene informatie over de cursus
Het certificaat is bedoeld voor zorg- en welzijnsmedewerkers en zij-instromers, die willen door- of instromen in de zorg zonder een heel opleidingstraject te hoeven volgen.Het certificaat biedt de mogelijkheid om later in te stromen in een diplomagericht traject Maatschappelijke Zorg niveau 4, waarbij vrijstelling kan worden verleend voor de in dit certificaat behaalde onderdelen.
Inhoud van de cursus
Het mbo-certificaat C0094 Coördineren en organiseren in de maatschappelijke zorg richt op de onderdelen uit het kwalificatiedossier Maatschappelijke zorg waarin het coördineren en organiseren van de zorg centraal staat.In de maatschappelijke zorg wordt er vanuit het individuele ondersteuningsplan vormgegeven aan de zorg en ondersteuning van cliënten. Je leert in dit traject om het ondersteuningsplan op- en bij te stellen en de zorg en ondersteuning die hieruit voortkomt te organiseren en coördineren. Naast het coördineren van cliënt gerelateerde zaken leer je ook om organisatie gebonden taken te organiseren en coördineren.
Met het behalen van dit certificaat ben je in staat om zelfstandig, in afstemming met de cliënt en/of naastbetrokkenen, een passend ondersteuningsplan op- en bij te stellen. Waarbij je samenwerkt met diverse disciplines en diensten. Je organiseert en coördineert de zorg die voortkomt uit de doelen van het ondersteuningsplan. Je leert om de voortgang van de processen rond de uitvoer van het ondersteuningsplan effectief te monitoren en bij te sturen waar nodig.
Programma:
Tijdens deze module zal er onder andere aandacht besteed worden aan:
- Algemene begrippen en theorieën van orthopedagogiek, pedagogiek, agogiek, psychologie, toegepaste sociologie, psychiatrie en psychopathologie;
- Bij de doelgroepen voorkomende ziektebeelden, beperkingen, stoornissen, aandoeningen, comorbiditeit, functioneringsproblemen en bijbehorende gezondheidsrisico's;
- Specialistische kennis over gezondheid, kwaliteit van bestaan, participatie, autonomie en eigen regie;
- Diverse methodieken in de begeleiding en ondersteuning van cliënten;
- Beleid, wet- en regelgeving binnen de zorg;
- Organisatie en coördinatie in samenhang met andere zorgverleners;
- Methodische processen in de zorg;
- Communicatiemogelijkheden en -methoden toepassen (verbaal, non-verbaal, pre-verbaal en schriftelijk).