Algemene informatie over de cursus
Wat is er leuker dan met z'n allen eten? In deze cursus gaan we samen een Portugese maaltijd maken. Met vier gangen en negen recepten kun je zelf kiezen wat jij het lekkerst vindt.Inhoud van de cursus
Een Portugees diner op tafel zettenIn deze cursus geef ik je de traditionele recepten voor een complete Portugese maaltijd. Zo gaan we zelf olijven en worteltjes marineren. Ik ga je wat vertellen over de bergkaasjes, de rauwe ham en het brood.
Voor het hoofdgerecht heb ik gekozen voor een caldeirada de peixe, een stoofpot met allerlei soorten vis of voor arroz de pato, een schotel van rijst met eend. Je kunt voor een van beide kiezen of allebei. De caldeirada wordt op het fornuis gemaakt en de arroz de pato gaat in de oven.
Als je grote eters verwacht, of met kleine kinderen aan tafel zit, kun je ook nog een lekkere soep maken. Zacht en romig en ook nog eens een vitaminebom.
De toetjes van de avond zijn zoet, natuurlijk. In de Portugese karamelvla, de baba de camelo, worden eieren rauw verwerkt, maar heb je gasten waar je liever geen rauwe eieren aan serveert, kies dan voor de pudim molotof, een toetje van opgeklopt gestold eiwit met karamel saus. Natuurlijk laat ik je ook zien hoe je de karamelsaus maakt.
Tot slot ga ik proberen voor die ingrediënten die je wellicht niet in de Nederlandse of Vlaamse supermarkt tegenkomt een goed alternatief te bieden of een receptje zodat je het zelf kunt maken. Voor hen die de cursus volgen en hier in de geweldige land wonen, geef ik de Portugese namen van de ingrediënten.
Als bonus zal ik alle gebruikte Portugese woorden in een uitspraak lesje langs laten komen.
Voor wie is de cursus bedoeld?
Voor iedereen. De absolute beginner die amper een ei kan bakken zal tevreden zijn met het resultaat, maar ook de cuisinier, die wellicht niet zoveel van de Portugese keuken kent, zal mogelijk iets leren dat hij of zij nog niet wist. Voor hen die in Portugal op vakantie waren en toch meer willen leren over die heerlijke gerechten die geserveerd werden in die lokale taveerne. En ook voor hen die in Portugal een nieuw leven zijn begonnen en ook op kookgebied willen integreren.