Algemene informatie over de cursus
InhoudDe opleiding Tuinarchitectuur vormt een uitstekende basis voor een carrière als tuinontwerper. Je leert om creativiteit met functionaliteit te combineren voor de ultieme buitenbeleving. Of het nu gaat om een stads-, kantoor- of villatuin, een Japanse of Engelse tuin of een onderhoudsarme of kindvriendelijke tuin. Je leert het unieke van elke buitenruimte naar voren te halen.
Je leert vaardigheden als tekenen, ontwerpen, een visie presenteren, adviseren en planmatig ontwikkelen. Tevens maak je je de nodige kennis eigen van planten en hun eigenschappen, tuinelementen en -materialen, milieueisen, trends en je ontwikkelt inzicht in maten en verhoudingen. Voorbeelden van tuinontwerpen uit heden en verleden helpen je om je eigen visie, stijl en identiteit te bepalen. Na afloop van de opleiding ben je in staat om een complete tuin te ontwerpen. En dat niet alleen: je leert je verbeeldingskracht te gebruiken, hoe je creatief kunt blijven en hoe je je aanpast aan veranderingen.
Veel lestijd wordt besteed aan schetsen en tekenen. Het is immers van groot belang dat je als tuinontwerper vlot en precies je ideeën kunt laten zien aan je opdrachtgever. Je krijgt theorie over (visueel) ontwerpen en leert dit direct toepassen in een digitale tekenprogramma.
Tijdens de opleiding ontwikkel je je tot een creatieve deskundige. Iemand die ingehuurd kan worden voor een samenhangend tuinadvies. Niveau
Het diploma Tuinarchitectuur is niet ingeschaald voor een NLQF-niveau. Voor de opleiding is geen ingangseis. In de praktijk blijkt dat de opleiding vergelijkbaar is met werk- en denkniveau mbo-4. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig, wel mbo+/hbo werk- en denkniveau gezien het tempo, de vaardigheden die je gaat leren en het abstractieniveau van de lessen. Programma
In de opleiding tuinarchitectuur komen de volgende onderwerpen aan bod:
1: Tuingeschiedenis
- Historische tuinstijlen
- Moderne tuinstijlen
2: Natuurlijke elementen
- Klimaat
- Zon en schaduw
- Waterhuishouding
- Grondsoorten
- Humus
- Dieren en insecten
3: Voeding en bodemverbetering
- Grondonderzoek en bodemsanering
- Bemesting en grondveredeling
- Voedingsstoffen en watervoorziening
4: Tuinelementen en -constructies
- Verhardingen: steensoorten en materiaalkennis
- Niveauverschillen
- Afscheidingen
- Vijvertypen en vijverconstructies
- Zwembaden, whirlpools
- Wetten, regels en vergunningen
5: Beplanting
- Basis plantenkennis
- Vegetatiekunde
- Groeiplaatsleer
- Seizoenbeplanting
- Composities met planten
- Lijnen en vormen
- Kleurencombinaties
6: Technieken
- Spitten
- Inplanten
- Planten delen
- Wieden
- Snoeitechnieken
7: Ecologisch verantwoord tuinieren
- FSC
- KOMO
8: Ontwerpproces
- Analyseren van de opdracht
- Visie ontwikkelen
- Vervaardigen van: Schaaltekeningen, ontwerpplattegrond, Isometrie, Beplantingsplan en beplantingslijst
- Presenteren en toelichten van je plannen
- Budget en calculatie