NHA Thuisstudies

opleiding Zorgcoördinator

Algemene informatie over de cursus

Zet de stap: Word zorgcoördinator en maak een impact

Heb jij een oog voor de uitdagende ontwikkelingen binnen het onderwijs? Er is een groeiende behoefte aan professionele en empathische ondersteuning voor leerlingen. Met de opleiding Zorgcoördinator neem jij deze rol op je. Je wordt de schakel voor leerlingen met onderwijskundige en persoonlijke problemen.



Wat ga je leren tijdens de opleiding Zorgcoördinator?

Differentiatie en adaptief onderwijs

Leerlingenbegeleiding en probleemsignalering

Pedagogische principes toepassen

Effectieve samenwerking en ondersteuning

Gesprekstechnieken en communicatievaardigheden (praktijkdag – optioneel)



Leer belangrijke signalen te herkennen

Deze opleiding tot zorgcoördinator geeft je essentiële kennis, vaardigheden en inzicht om het welzijn en succes van elke leerling te bevorderen.

Je leert omgaan met uiteenlopende problemen, van gedragsproblemen tot uitdagingen in taal en rekenen. Maar ook het herkennen en acteren op de signalen van zowel de leerlingen als die van de leerkracht wordt behandeld.

Voor wie is de opleiding Zorgcoördinator geschikt?

Deze opleiding Zorgcoördinator is geschikt voor een breed scala aan onderwijsprofessionals die meer willen weten over het omgaan met leerlingen die extra aandacht nodig hebben.

Of je nu een ervaren leerkracht bent die zijn kennis wil verdiepen, een zij-instromer in het onderwijs bent of beter wilt leren omgaan met kinderen met specifieke problemen, deze opleiding biedt waardevolle inzichten en technieken.

Jij bent er voor het welzijn van leerlingen

De opleiding Zorgcoördinator heeft als doel jou te voorzien van de kennis, vaardigheden en het begrip die nodig zijn om leerlingen met diverse hulpvragen effectief te begeleiden. Je leert hoe je signalen vanuit zowel de leerling zelf als de leerkrachten herkent en hoe je hierop acteert.

De focus ligt op het bieden van ondersteuning die zowel binnen als buiten de klas kan plaatsvinden, afhankelijk van de behoeften van de leerling. Dit omvat het ontwikkelen van strategieën en interventies die gericht zijn op het optimaliseren van het leerproces en het welzijn van elke individuele leerling.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma opleiding Zorgcoördinator

Tijdens de opleiding Zorgcoördinator behandelen we een breed scala aan onderwerpen waarmee jij actief aan de slag gaat. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

Differentiatie, inclusie en adaptief onderwijs

Er wordt gekeken naar verschillende strategieën om aan de uiteenlopende behoeften van de leerlingen te voldoen. De verschillende leerlingen en verschillende onderwijsvormen die er zijn worden behandeld, om op deze manier adaptief onderwijs te kunnen ontwikkelen.



Leerlingenbegeleiding

In de ontwikkeling van kinderen van groep 1 tot en met groep 8 staat het signaleren van extra aandacht voor problemen centraal. De focus in deze lessen van de opleiding Zorgcoördinator liggen op het adaptief omgaan met onderwijsbehoeften, kind-gebonden belemmerende factoren en het belang van de groepsleerkracht bij het signaleren van problemen.



Didactisch en pedagogische domein

Het begrijpen en toepassen van pedagogische concepten zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, sociale vaardigheden, executieve functies en metacognitieve vaardigheden staat centraal tijdens deze lessen van de opleiding Zorgcoödinator.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan het identificeren en aanpakken van veelvoorkomende pedagogische uitdagingen en onderwijsbehoeften van leerlingen.



Ondersteuning binnen en buiten de klas

Er wordt gericht op samenwerken en ondersteuning binnen en buiten de groep, evenals het aanpakken van specifieke uitdagingen zoals groepsgrootte en pestgedrag. Je leert hoe je effectief kunt samenwerken, externe ondersteuning kunt inschakelen en een methodische aanpak kunt hanteren om pestgedrag binnen de schoolomgeving aan te pakken.

Inclusief praktijkdag

De opleiding Zorgcoördinator bevat niet alleen theoretische kennis. Je kunt ook deel nemen aan een praktijkdag.

Deze praktijkdag staat in het teken van gesprekstechnieken. Zo wordt de behandelde theorie gecombineerd met de praktijk.

Wanneer je kiest om de opleiding Zorgcoördinator te gaan volgen, kun je meteen aangeven of je wilt deelnemen aan de praktijkdag over gesprekstechnieken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur

De opleiding Zorgcoördinator duurt 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf899,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.