Algemene informatie over de cursus
Word een echte bierkenner met de cursus BierbrevetVan Heineken tot Hoegaarden, Slobberbock, Jupiler, La Trappe of Bitburger… Geniet je graag van een goed glas bier en wil je meer weten over deze geliefde drank? Of werk je in de horeca en wil je gasten beter kunnen adviseren? Met deze biercursus word je een ware bierspecialist.
Voordat je een pilsje geserveerd krijgt, is er heel wat aan voorafgegaan. Net als een piloot die een vliegbrevet haalt, kun je ook het bierbrevet halen. Groot verschil met een piloot is dat je beroepshalve wél mag drinken…
Het boeiende proces van bier brouwen komt uitgebreid aan bod in de cursus Bierbrevet. Maar ook de verschillende grondstoffen en productiemethoden komen aan de orde.
Europese biersoorten
In de cursus Bierbrevet maak je een wereldreis langs diverse bieren. Je leert over de geschiedenis van bier en je maakt kennis met de verschillende bierlanden. Via Nederlandse merken als Heineken, Amstel en Bavaria, kom je bij de Belgische trappisten en abdijbieren. Je ontdekt de pubcultuur van Groot-Brittannië en de biersoorten van bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Denemarken en Tsjechië.
De cursus SDEN3 Bierbrevet is zeer professioneel opgezet. Stap voor stap groei je uit tot een ware bierkenner. Je leert hoe je hoort te proeven, hoe je smaken kunt herkennen en hoe je passende bier-spijscombinaties kunt maken.
Uitgebreid programma
De cursus Bierbrevet kent een uitgebreid lesprogramma. Je leert over de Europese wetgeving en over opslag en verkoop van bier. Daarnaast is er aandacht voor het effect van alcohol op de gezondheid en leer je meer over verantwoord alcoholgebruik. Zelf bier brouwen? Ook dat komt aan bod in de cursus Bierbrevet. In de lesstof vind je tevens oefenopgaven om je goed voor te bereiden op het officiële examen van de Wijnacademie.
Kennis op gevorderd niveau
Door het volgen van deze cursus kun je het SDEN3 examen afleggen om het Bierbrevet te behalen. Met dit officiële diploma toon je aan dat je over kennis op een gevorderd niveau beschikt. Daarmee mag je jezelf een echte bierspecialist noemen, en kun je aan de slag in bijvoorbeeld de horeca, slijterij of groothandel.
Met de opgedane kennis kun je tevens bierproeverijen organiseren en weet je voor dinertjes uitstekend bijpassend bier te adviseren. Werk je al in de horeca of in een slijterij, dan kun je met jouw kennis je gasten dus goed van advies voorzien.
Een bierkenner worden? Behaal het bierbrevet en trakteer jezelf op de beste kennis op biergebied. Proost!
Bekijk hoe Kees van zijn hobby zijn werk maakte met behulp van de cursus Bierbrevet.
Zo werkt studeren bij NHA
Inhoud van de cursus
Studieprogramma BierbrevetIn de eerste les kijken we naar de geschiedenis van bier en naar de basis voor een indeling in grondstoffen. In de volgende les krijg je alle informatie over het brouwproces, waarna je gaat leren proeven. Natuurlijk kijken we ook naar het effect van alcohol op de gezondheid en naar verantwoord alcoholgebruik.
Een reis door de wereld van bier
Als eerste kijken we naar Nederland. Natuurlijk kijken we ook naar de bekendste biersoorten en merken en naar de geschiedenis van bedrijven zoals Heineken, Amstel en Bavaria. Na Nederland komen we eerst uit in België. Wie kent niet de Belgische trappisten of abdijbieren?
Na Duitsland steken we het kanaal over om ons te verdiepen in de bieren en pubcultuur van Groot-Brittannië. De reis binnen Europa eindigt met landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Denemarken en niet te vergeten Tsjechië. Dit land is bekend door het ontstaan van de eerste ondergistende bieren in de stad Pilsen. In de les daarna zien we dat ook uit andere delen van de wereld mooie bieren komen.
Ontvangst, opslag en verkoop van bier
Wat zijn de invloeden van de Europese wetgeving op de producent? Op deze vraag krijg je ook een antwoord tijdens deze cursus. Wanneer je werkzaam bent in bijvoorbeeld een slijterij of horecagelegenheid, is de ontvangst, opslag en verkoop van bier zeer belangrijk. Wij reiken je hiervoor de nodige kennis aan.
In België werkt men in veel restaurants al langer met bier-spijscombinaties. In Nederland is dit ook in opkomst. Wij laten je zien hoe je dit het best aanpakt en wat de do's en don'ts zijn op dit gebied.
Bier brouwen en proeven
Wat natuurlijk in deze cursus niet mag ontbreken, is zelf bier brouwen. Ook hebben wij een les opgenomen met oefenopgaven en het proeven van bier om je voor te bereiden op het examen bij de Wijnacademie. Naast de 40 multiplechoicevragen ga je ook twee bieren proeven en beoordelen.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.Duur van de cursus
StudieduurDe studieduur van de cursus Bierbrevet is 3 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
Vragen?
Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!