Learnit

Leidinggeven op maat; de kunst van situationeel leiderschap

Algemene informatie over de cursus

Situationeel leidinggeven houdt in dat je afhankelijk van de taak én wie je tegenover je hebt kiest of je begeleidt, instrueert, coacht of delegeert. In onze tweedaagse training leer je vaardigheden op het gebied van je durven uitspreken, op een juiste wijze feedback geven, doorpakken indien nodig, geduldig zijn, op je handen zitten, omgaan met conflicten, het eigenaarschap stimuleren, doorvragen en empathisch reageren. Op deze manier kun je met een goede dosis energie de bijzondere rol van teamleider vervullen.

Inhoud van de cursus

Als je zicht hebt op welke doelen prioriteit hebben en weet welke taken hiervoor opgepakt dienen te worden, kun je je medewerkers op een juiste wijze ondersteunen. Door aan te sluiten bij de motivatie en mate van taakvolwassenheid kies je je leiderschapsstijl. Je hebt de keuze uit begeleiden, instrueren, coachen of delegeren. Welke aanpak je kiest is afhankelijk van de taak én afhankelijk van wie je tegenover je hebt. Dit noemen we situationeel leidinggeven.

In onze training Situationeel leidinggeven leer je vaardigheden op het gebied van je durven uitspreken, op een juiste wijze feedback geven, doorpakken indien nodig, geduldig zijn, op je handen zitten, omgaan met conflicten, het eigenaarschap stimuleren, doorvragen en empathisch reageren. Op deze manier kun je met een goede dosis energie de bijzondere rol van teamleider vervullen. We zoomen ook in op je eigen rol, omdat je eigen stijl en manier van handelen altijd invloed heeft op hoe anderen op jou reageren. Je hier bewust van zijn vergroot je opties om effectief te reageren.

Onderwerpen

Tijdens de training komen onder andere onderstaande onderwerpen aan bod:

IJsbergtheorie:

Hoe goed ken je je eigen ijsberg en hoe breng je dit mee in elke ontmoeting met andere IJsbergen (medewerkers, opdrachtgevers, manager, directie). "IJsberg ontmoet IJsberg" houdt in dat je zicht krijgt op eigen en andermans referentiekader.
Teameffectiviteitsmodel:

Van visie naar doelen, werkafspraken en procedures, tot onderlinge verhoudingen en verborgen agenda's.
Situationeel leidinggeven:

Wat is het en hoe gebruik ik het in mijn rol als teamleider?
Kiezen van een leiderschapsstijl:

Het in kaart brengen van de taakvolwassenheid en motivatie van een medewerker om te bepalen welke leiderschapsstijl je hanteert bij welke taak.
De 3 petten van een leidinggevende:

Als teamleider ben je leidinggevende, manager én coach. Goed onderscheid tussen deze rollen is cruciaal. Welke pet zet je wanneer op?
Coachend leidinggeven:

Oefenen met communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken, zoals luisteren, samenvatten, doorvragen, confronteren, eigenaarschap stimuleren, feedback geven, reflecteren, stimuleren, spiegelen, misten en doorpakken.
Beïnvloedingsvaardigheden:

Duw- en trek-energie gebruiken.
Conflicthantering:

De verschillende conflicthanteringsstijlen komen voorbij en je krijgt meer zicht op je eigen hanteringsstijl als conflicten dreigen.

Resultaten

Na het volgen van de training:

  • heb je inzicht in hoe je medewerkers motiveert en inspireert en
  • heb je praktische handvatten passend bij de vier stijlen van situationeel leidinggeven.

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor (aankomend) leidinggevenden, teamleiders, managers of coördinatoren die behoefte hebben aan (meer) inzicht, achtergrondkennis en vaardigheden op het gebied van situationeel leidinggeven. Herken je jezelf in onderstaande punten?

  • Je wil weten hoe je situationeel leidinggeven kunt gebruiken in jouw rol
  • Je wil je communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken optimaliseren

Deze lijst is natúúrlijk niet compleet: iedereen is immers anders. Waar wil jíj aandacht aan besteden binnen het thema situationeel leidinggeven?

Werkwijze

  • Maatwerk staat bij ons centraal: door een telefonisch intakegesprek inventariseert de trainer jouw persoonlijke leerdoelen. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.
  • We vinden een veilige trainingssfeer belangrijk, omdat je je prettig moet voelen bij het experimenteren met nieuwe kennis en vaardigheden.
  • We geloven sterk in het doen en ervaren, in plaats van vertellen over de inhoud van trainingen, waardoor al onze trainingen actief van aard zijn.
  • Om de kwaliteit van de training te kunnen garanderen, hanteren wij voor de training een maximale groepsgrootte van acht deelnemers, zodat we het leereffect en rendement kunnen waarborgen.

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Duur van de cursus

2 dagen

Kosten van de cursus

1150 Euro

Plaatsen / leslocaties

Zwolle, Amsterdam, Eindhoven, Breda, Den Bosch, Maastricht, Heerenveen, Utrecht, Arnhem, Amersfoort, Online, Alkmaar, Groningen, Den Haag, Rotterdam

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.