Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
IJs is gezelligheid, een heerlijke afsluiting van een diner, lekker fris op een warme zomeravond, maar ijs is vooral EMOTIE.De cursus ruiken en proeven bestaat uit één trainingsdag waarin de geur en smaak van ijs centraal staat. Tijdens deze trainingsdag laten wij u zien dat de smaakbeoordeling van uw klant (de consument) over uw ijs, bepaald wordt door een combinatie van factoren. Kennis en inzicht geven u de mogelijkheid om met de ze factoren rekening te houden en zonodig bij te sturen. Beter in spelen op de wensen van uw klant is meer omzet.
Zowel theoretisch als praktisch wordt door specialisten op het gebied van ijs en smaak een programma verzorgd, waar interactie centraal staat. U zal proefondervindelijk de verschillende invloeden kunnen vaststellen door het proeven van allerlei soorten ijs.
Daarnaast wordt in de theorie aandacht besteed aan het organoleptisch vermogen. Met andere woorden: hoe gaan onze zintuigen om met smaak en geur en hoe kunnen wij daar ons voordeel mee doen. Aan de orde komen onder andere: de techniek van het proeven, de psychologische en technische invloeden op de smaakbeleving. Wat doe bijv. temperatuur met smaak, wat is de invloed van een bindmiddel en wat gebeurt er met de smaak als ik iets meet vet gebruik. Zo zijn er nog vele aspecten die met smaakbeleving te maken hebben en waarop u als ijsbereiden kan inspelen.
Door het aanleren van technieken hoe u diverse smaken kunt herkennen, leert u uw product beter op smaak te brengen en te richten naar de wensen van de klant.
Opleidingsinhoud
De cursus bestaat uit een theoretisch deel en een practicum waarin de behandelde theorie in de praktijk getoetst zal worden.Er zullen diverse soorten ijs worden gedraaid, waarin duidelijk de smaakinvloeden van bindmiddelen, vetpercentages, luchtinslag, suikers, temperatuur en kleur aan de orde zullen komen.
De trainingsdag wordt onderbroken door een uitgebreide lunch en tijdens de training wort u voorzien van koffie of thee
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Om optimaal rendement van de trainingsdag te hebben is het raadzaam dat u de cursus “IJsbereider” van het IJscentrum heeft gevolgd of een opleiding van gelijk niveau.Opleidingsduur
Eéndaagse cursus.Bijzonderheden
Contactpersoon: Meer informatie en inschrijven: IJscentrum telefoonnummer [klik hier voor het telefoonnummer] .Locatie: De cursus wordt gegeven bij het IJscentrum, dat gehuisvest is in de gebouwen van Vakschool Wageningen.
Aanvullende informatie
Naast deze cursus biedt het IJscentrum (deels in samenwerking met de Nederlandse Patisserie Academie) een groot aantal cursussen op het gebied van ijs en patisserie. Bijvoorbeeld: de cursussen (Gespecialiseerd) IJsbereider en de cursus IJstaarten en –gebak. Ook economische trainingen als kostprijsberekenen en sturen op cijfers worden door ons verzorgd.