Mediacollege Amsterdam

Audiovisueel

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Tijdens de opleiding leer je alles over het maken van audiovisuele producties, zoals commercials, trailers, leaders, films, video’s en social mediacontent. Je ontwikkelt jouw creatieve en technische vaardigheden en leert hoe je een idee omzet tot een succesvol eindproduct.

Je krijgt technische vakken als camera, geluid, licht en beeldbewerking. Ook vakken als storytelling en ondernemerschap komen aan bod. Als AV-specialist ben je een echte verhalenverteller die voortdurend bezig is met hoe een onderwerp zo goed mogelijk overkomt in beeld en geluid.

Je leert hoe je de wensen van een opdrachtgever en jouw eigen ideeën zowel creatief als technisch vormgeeft, hoe je de juiste doelgroep bereikt en hoe je met een storyboard en een plan van aanpak aan de opdrachtgever overtuigend kunt presenteren hoe het eindproduct gerealiseerd gaat worden.

Je werkt gedurende de hele opleiding aan jouw portfolio, zodat je jezelf goed kunt presenteren aan diverse (echte) opdrachtgevers. Daarnaast bevat de opleiding keuzedelen die je opleiding een meerwaarde geven. Je kunt ervoor kiezen je te verbreden binnen het vakgebied of juist te verdiepen in een specifiek beroep, zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt.

Tijdens de opleiding ga je twee keer stagelopen en je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Je krijgt dan een opdracht waarbij een praktijksituatie wordt nagebootst. Hierdoor kunnen we zien of je het toekomstig beroep in je vingers hebt.

Opleidingsinhoud

In het begin van de opleiding maak je kennis met het werkveld en leer je de basisvaardigheden en-vakken die je nodig hebt om een goede AV-specialist te worden. Daarmee ga je je verdiepen en verder bekwamen, zodat je alles te weten komt over het vakgebied. Ook ga je stage lopen, zo leer je hoe je alle theoretische kennis in de praktijk toepast. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Hiermee laat je zien dat je er klaar voor bent om aan het werk te gaan of verder te gaan studeren.

Kosten

De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.

Verder leren

Doorstuderen kan ook, bijvoorbeeld bij de Filmacademie, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) of Willem de Kooning Academie.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.