Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Tijdens deze opleiding leer je op een professionele manier ruimtelijke ontwerpen te maken. Je begint meestal op papier en op de computer, om vervolgens je idee op schaal of op ware grootte te bouwen. Je doet basiskennis op over schilderen, verven, bouwen en behangen, maar ook over virtual reality, licht, beeld/projectie en geluid.Aan de ene kant sta je met je voeten in de verf, aan de andere kant zit je met je laptop in 3D-software. Je werkt bij Ruimtelijk vormgever in de digitale, maar ook veel in de fysieke wereld, deze combinatie maakt de opleiding uniek. MA heeft alles in huis om jou hiervoor op te leiden.
Wil je niet de hele dag achter een laptop zitten maar ook in een werkplaats staan? Dan is Ruimtelijk vormgever misschien wel jouw opleiding!
Opleidingsinhoud
De opleiding bestaat uit vier leerjaren, waarin elk leerjaar is onderverdeeld in vier periodes van tien weken. Elke periode staat in het teken van een thema en een project, en deze vormen samen een module. Een module bestaat uit vijf units die bijdragen aan het project en gerelateerd zijn aan het thema. In de units krijg je les in de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het project. Je werkt afwisselend individueel, in groepjes of samen met verschillende andere opleidingen van MA. De opleiding behandelt verschillende onderwerpen, zoals ruimtelijke vormgeving, materiaalkennis, projectmanagement en digitale vormgeving.Je krijgt basiskennis in bijvoorbeeld schilderen, verven, bouwen en behangen, je leert samen te werken op projectbasis met studenten van je eigen opleiding en met studenten van andere opleidingen. Zo zet je bijvoorbeeld samen een digitale ruimtelijke beleving neer. Naast kennis over basismaterialen leer je hoe belangrijk Virtual Reality, licht, beeld/projectie en geluid zijn voor de aankleding en sfeer van een ruimte of presentatie van een product. Want museumbezoek, festivals en zelfs winkelen zijn steeds meer een ‘experience’. Bezoekers zijn kritisch en verwachten een totaalbelevenis. Het bedrijfsleven vraagt dan ook om jonge creatieve mensen die dit kunnen realiseren. Mensen met gevoel voor en kennis van sfeer, kleur, vorm, stijl en ruimte.
Kosten
De schoolkosten van een opleiding bestaan uit lesgeld, de aanschaf van studieboeken, readers, materialen en excursies. Tijdens de open dagen krijg je een indicatie van de kosten per opleiding. Voor de meeste opleidingen is het noodzakelijk dat je over een laptop beschikt.De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld. Dit betaal je vanaf je 18e aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf deze leeftijd kom je ook in aanmerking voor studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs (met OV-kaart) en afhankelijk van het inkomen van je ouders of verzorgers heb je recht op een aanvullende beurs of rentedragende lening. Vergeet niet om tijdig een beurs aan te vragen: bij voorkeur drie maanden voordat je 18 jaar wordt.